Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Moldova ar putea avea un premier interimar, altul decât Pavel Filip

© Sputnik / OsmatescoTeodor Cârnaț
Teodor Cârnaț - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre circumstanțele juridice noi care ar putea apărea în cazul unei crize politice și cine ar putea conduce în continuare un guvern interimar.
Moldova ar pute avea un premier interimar,altul decât Pavel Filip

Teodor Cârnaț a declarat că mandatul actualului premier Pavel Filip va expira oficial peste 17 zile, asta după ce Filip a fost numit liderul fracțiunii parlamentare a PD în Parlament: "După expirarea acestui termen, spune expertul, șeful statului va identifica un candidat integru la funcția de premier interimar din rândul membrilor Guvernului".

Din 2014 până în prezent, Moldova a avut trei guverne Gaburici, Streleţ şi Filip şi două guverne interimare Gherman şi Brega. Guvernele care asigura un interimat au mai puţine competenţe şi atribuţii, potrivit unor modificări adoptate de Parlament. Astfel, în cazul demisiei prim-ministrului sau alegerii unui nou Parlament, Executivul în exerciţiu îndeplineşte doar funcţii de administrare a treburilor publice. De asemenea, cabinetul de miniştri este limitat în dreptul de realizare a politicii externe şi de iniţiere a proiectelor în domenii ce implică elaborarea şi aprobarea unor noi programe de activitate. Totodată, un guvern interimar nu  poate încheia tratate internaţionale. Iar până la depunerea jurământului de către membrii noului Executiv, prim-ministrul interimar nu are dreptul să propună remanieri guvernamentale, să numească sau să elibereze din serviciu persoane cu funcţii de demnitate publică ori de conducere, inclusiv de nivel superior.

Autor:Eduard Maciac

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0