Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unii pensionari riscă să nu-și primească pensiile. Vezi de ce

© Sputnik / Rodion Procabani
bani - Sputnik Moldova
Abonare
Peste 100 de beneficiari de pensii acordate în baza prevederilor acordurilor bilaterale în domeniul securităţii sociale riscă să nu-și primească pensiile din cauză că nu au prezentat certificatul de viață.

CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. De la începutul anului 2019, Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) a constatat neprezentarea în termenul stabilit a ”certificatului de viață” pentru mai mult de 100 de beneficiari de pensii acordate în baza prevederilor acordurilor bilaterale în domeniul securităţii sociale.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Societate
Unii pensionari vor rămâne fără pensie dacă nu vor prezenta un certificat de viață

CNAS atenționează despre necesitatea prezentării cât mai urgentă a acestui document.

”Pentru a beneficia de drepturile cuvenite în cadrul sistemului public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, beneficiarul aflat în plată are obligaţia de a transmite anual Certificatul de Viaţă până cel târziu la data de 31 decembrie a fiecărui an”, se menționează într-un comunicat de presă al CNAS.

Certificatul confirmă faptul aflării beneficiarului de pensie în viaţă, fiind necesar pentru continuarea pe  parcursul anului următor a procesului de plată şi transfer a prestaţiei  pe contul beneficiarului.  Certificatul de viaţă se semnează în prezenţa persoanei care are dreptul la pensie de către instituţia competentă a celeilalte părţi contractante,  care confirmă că documentul a fost semnat şi datat personal de către beneficiarul pensiei.

© Photo : Particip.gov.mdCertificat de viaţă
Unii pensionari riscă să nu-și primească pensiile. Vezi de ce  - Sputnik Moldova
Certificat de viaţă

În caz de neprezentare a documentului, transferul pensiei stabilite se suspendă de la 1 ianuarie a anului viitor. Plata pensiei se reia de la data suspendării, numai  cu condiţia de prezentare a certificatului, prin care se confirmă faptul aflării persoanei în viaţă.

Cum arată certificatul de viață pe care trebuie să-l prezinte unii pensionari>>>

Informaţia este adresată beneficiarilor de pensie în baza prevederilor acordurilor bilaterale în domeniul securităţii sociale, semnate de către Republica Moldova şi 12 state europene: Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Estonia, Cehia, Austria, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania. Casa Naţională de Asigurări Sociale plăteşte circa 540 de pensii în baza acordurilor bilaterale cu alte state.

Fluxul de știri
0