Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon îi invită la o masă de discuții pe Greceanîi, Plahotniuc, Sandu și Năstase

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Молдовы Игорь Додон
Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Șeful statului i-a invitat pe liderii PSRM, PDM și Blocului Politic ACUM la o masă de discuții comună marți, 2 aprilie, ora 12:00. Ce declarații a mai făcut președintele țării după discuțiile purtate astăzi cu cei mai importanți actori politici din Parlament.

CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă susținută după discuțiile separate pe care le-a avut cu liderii PSRM, PDM și Blocului Politic ACUM, că este mulțumit de rezultatele acestor discuții și că mingea acum se află în terenul acestor partide de care depinde dacă Moldova va avea un Guvern sau va merge la alegeri parlamentare anticipate.

Vlad Plahotniuc - Sputnik Moldova
Greii PDM, la întrevederea cu Dodon: Ce i-a spus Plahotniuc președintelui țării

”Constat că toate cele trei forțe politice au spus că nu doresc anticipate. Am văzut disponibilitatea lor de a evita anticipatele și de a crea o guvernare. Cum să creeze această guvernare, sunt propuse formule diferite: guvern majoritar și guvern minoritar. Ce e important este faptul că se dorește dialog”, a declarat președintele țării.  

Dodon spune că acum mingea se află doar în terenul celor patru fracțiuni parlamentare: PSRM, PDM, PAS și DA.

”La ce formulă se va ajunge, depinde nu de președintele țării, ci de partide și dialogul pe care îl vor avea”, a spus Dodon, care a precizat că astăzi nu s-a vorbit despre funcții.

Președintele a reiterat că nu va accepta o majoritate parlamentară formată din transfugi și a anunțat că va juca în continuare rolul de mediator în discuțiile cu privire la crearea unei majorități parlamentare.

”Sper că după această discuție va începe dialogul bilateral între partide. Eu voi continua să joc rolul de mediator între aceste partide”, a menționat Dodon.

Заседание Парламента 27.09.2018  - Sputnik Moldova
Politică
PSRM, după discuțiile cu șeful statului: Nu discutăm acum despre funcții

Șeful statului i-a invitat pe liderii PSRM, PDM și Blocului Politic ACUM la o masă de discuții comună marți, 2 aprilie, ora 12:00.

”Pentru a motiva în continuare partidele să înceapă o discuție, invit liderii acestor partide la discuții împreună, pe data de 2 aprilie, ora 12:00”, a menționat șeful statului.

Președintele țării, Igor Dodon, a mai declarat că este plăcut surprins de faptul că toți actorii politici invitați la dialog au demonstrat astăzi respect față de instituția Președinției.

”Au dat dovadă că sunt oameni de stat. Mă bucur că astăzi toate aceste forțe politice au dat curs invitației din partea președintelui. Aceasta înseamnă că dincolo de lupta politică și emoțiile personale sunt instituții de stat care trebuie respectate”, a declarat președintele.

Președintele țării a lansat, în ajun, invitația la dialog cu privire la identificarea soluțiilor de creare a unei majorități parlamentare, liderilor PSRM, PDM și Blocului ”ACUM”, în parte, pentru ziua de marți, 26 martie, la Reședința de Stat. Invitația a fost onorată de toți liderii de partide invitați de șeful statului.

Andrei Năstase și Maia Sandu în fața Parlamentului European - Sputnik Moldova
Andrei Năstase – președintele Parlamentului, iar Maia Sandu – premierul Republicii Moldova

Șeful statului a precizat în cadrul celor trei întrevederi că dacă până în luna iunie nu va fi format un Guvern, atunci Parlamentul urmează să fie dizolvat și în țară anunțate alegeri parlamentare anticipate.

”Cred că nu ne putem permite două luni de suspans. Sper că în prima jumătate a  lunii aprilie să avem o decizie clară: ori se creează o majoritate, ori se anunță alegeri parlamentare anticipate”, a declarat președintele.

Dodon îi invită la dialog pe Greceanîi, Plahotniuc, Sandu și Năstase>>>

După alegerile din 24 februarie, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a X-a sunt împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații au 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

Fluxul de știri
0