Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

PSRM, după discuțiile cu șeful statului: Nu discutăm acum despre funcții

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента 27.09.2018
Заседание Парламента 27.09.2018  - Sputnik Moldova
Abonare
Din partea PSRM la discuții cu șeful statului au venit liderul formațiunii Zinaida Greceanîi și secretarii partidului, Vlad Bătrâncea și Ion Ceban.

CHIȘINĂU, 26 mart – Sputnik. Fracțiunea PSRM nu va discuta despre partajarea funcțiilor de premier sau președinte al Parlamentului până nu vor începe negocierile propriu–zise cu privire la formarea coaliției majoritare. Anunțul fost făcut de liderul fracțiunii PSRM, Zinaida Greceanîi, după discuțiile cu președintele țării, Igor Dodon.

Președintele țării a lansat, în ajun, invitația la dialog cu privire la identificarea soluțiilor de creare a unei majorități parlamentare, liderilor PSRM, PDM și Blocului ”ACUM”, în parte, pentru ziua de marți, 26 martie, la Reședința de Stat. Astfel, liderul PSRM, Zinaida Greceanîi a fost invitată pentru ora 14:00, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc – la ora 15:00 și liderii Blocului „ACUM”, Maia Sandu și Andrei Năstase – la ora 16:00.

Andrei Năstase și Maia Sandu în fața Parlamentului European - Sputnik Moldova
Andrei Năstase – președintele Parlamentului, iar Maia Sandu – premierul Republicii Moldova

Din partea PSRM la discuții au venit liderul formațiunii Zinaida Greceanîi și secretarii partidului, Vlad Bătrâncea și Ion Ceban.

Zinaida Greceanîi a declarat că PSRM ține în continuare ușile deschise pentru membrii Blocului ACUM, invitați anterior de socialiști pentru discuții cu privire la identificarea unei majorități parlamentare.

Liderul PSRM a calificat condițiile enunțate astăzi de Blocul ACUM pentru a participa la guvernare drept ”ambiții personale”.

Blocul Politic ACUM a declarat astăzi la o conferință de presă că vrea să participe la guvernare doar dacă vor fi respectate trei condiții: Andrei Năstase să fie numit președintele Parlamentului, Maia Sandu – premier, iar majoritatea șefilor instituțiilor parlamentare, guvernamentale și de drept să fie demiși din funcție.

”Auzim diferite opinii, cineva are ambiții personale. Nu le vom comenta acum”, a declarat președintele PSRM.

Greceanîi a declarat că ușile PSRM rămân în continuare deschise pentru dialog.  

Первое заседание парламента 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Dodon îi invită la dialog pe Greceanîi, Plahotniuc, Sandu și Năstase

”Rămânem în continuare deschiși. Despre poziția noastră l-am informat și pe președintele țării. Trebuie să lăsăm ambițiile la o parte”, a menționat președintele PSRM.

Greceanîi a mai spus că de fapt PSRM, ca cea mai mare fracțiune din Parlament, ar trebui să înceapă discuțiile despre funcții.

”Când vom începe negocierile vom discuta și funcțiile. Nu este rațional să discutăm acum despre funcții. Ar trebui noi să venim cu propuneri de funcții. Nu vom face acest lucru până nu vom începe negocierile”, a declarat Greceanîi.

După alegerile din 24 februarie, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a X-a sunt împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații au 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

Fluxul de știri
0