Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Începe prăbușirea lui Iohannis: ”Vocea” Bisericii Ortodoxe îl face praf

© Photo : basilica.roPrea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române
Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române - Sputnik Moldova
Abonare
”A ofensa peste 4 milioane de români lucizi și fideli unor valori limpezi validate de istorie, nu de toane ideologice, și fără de care o societate face implozie poate duce la destructurarea etică a societății!”

BUCUREȘTI, 23 mart - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Iată că nu a trecut o zi de la uriașa gafă pe care a făcut-o Iohannis și se adeverește aprecierea pe care Sputnik a publicat-o ieri, în premieră: președintele a comis o gafă uriașă, care-i poate aduce căderea, concretizată prin pierderea alegerilor.

Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă - Sputnik Moldova
Politică
Manevre politice la București: Dăncilă i-a luat-o înainte lui Iohannis

După ce Iohannis i-a numit ”infatuați” pe cei care au inițiat sau susținut Referendumul pentru Familie, azi a venit o reacție puternică din partea instituției fundamentale a spiritualității – iar pe cât de elegante sunt cuvintele, pe atât de tăios este mesajul.

”A ofensa peste 4 milioane de români lucizi și fideli unor valori limpezi validate de istorie, nu de toane ideologice, și fără de care o societate face implozie, români care nu s-au lăsat îmbrobodiți de valul imens și murdar de manipulare mediatică, cărora li se adaugă alte milioane de români care gândesc familia naturală în aceiași termeni, dar care au fost influențați de această manipulare, nu are în sine nimic aristocratic”, arată Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.

Iar mesajul continuă, în același fel – care nu omite nici un aspect.

”A jubila incitator, lipsit de imparțialitate și eleganță în fața confruntării civice dintre cei care „dau cu flit” normalității și cei care vor să o apere democratic, nu are în sine nimic constructiv”, scrie Bănescu, apreciind că asemenea atitudini – ”toate, în răspăr cu creștinismul asumat ca mod de viață –  exprimă sumar, dar edificator viziunea post-modernă lipsită de imaginație morală a lui homo eticus trăitor în sterilizantul ev media și în epoca post-adevăr”.

Iar Vasile Bănescu continuă adevărata lecție pe care i-o dă președintelui, atrăgându-i atenția între interpretare și realitate:

”În acest context recent și artificial revizitat cred că este important să ne reamintim și un lucru de neignorat în logica spiritului democratic onest: Comisia de la Veneția nu recomandă existența unui cvorum (prag minimal) de participare pentru consultările cetățenești, întrucât îi poate asimila în mod nelegitim pe cei care se abțin sau nu pot participa din diverse motive cu partizanii votului negativ”. 

Ori, continuă Bănescu, a-i asimila pe cei care s-au abținut să voteze, din diverse motive, la Referendumul pentru Căsătorie cu partizanii votului negativ ”este o interpretare cu totul abuzivă, și exact asupra riscului unei astfel de răstălmăciri a realității atrage atenția recomandarea Comisiei de la Veneția”.

Cât despre ideea ”toleranței” în spatele căreia se ascunde Iohannis și pe baza căreia și-a motivat imundul atac, Vasile Bănescu are o singură definiție: ”lipsă de claritate spirituală”. Iar această ”lipsă de claritate” poate duce, atenție – la destructurarea etică a societății!

Carmen Iohannis şi Brigitte Macron - Sputnik Moldova
Gafa comisă de Carmen Iohannis, soția președintelui român, în fața întregii lumi

”A idolatriza toleranța (care are stabilimentele ei) și care nu doar că nu e automat și în orice context o virtute, dar care practicată fără discernământ poate destructura etic o societate (de exemplu, toleranța față de corupție, față de disoluția familiei, față de siluirea ordinii morale, față de asaltul marginii asupra centrului etc.), este ceva lipsit de claritate spirituală”.

Așa cum spuneam, o reacție dură, dar meritată – o adevărată lecție pe care Iohannis o primește – dar și începutul a ceea ce prognozam: începutul prăbușirii lui Iohannis.

Comentariul lui Vasile Bănescu a fost publicat de agenția ”Știri pe surse”  – dar am ilustrat cu imaginea Patriarhului nu doar pentru că autorul este purtătorul de cuvânt al BOR, dar afirmația lui Iohannis a vizat un demers apărat chiar de Biserica Ortodoxă. Și, fără să exagerez, este unul dintre cel mai bine scrise texte prin care Biserica – sau un om al Bisericii – pune la punct un conducător atins de boala aroganței.

Fluxul de știri
0