CHIȘINĂU, 21 mart – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova, ales de cetățeni în data de 24 februarie, se va întruni astăzi, la ora 13:00, în prima ședință de constituire. Decretul cu privire la convocarea primei ședințe a fost semnat în ajun de președintele țării, Igor Dodon.
În cadrul acestei ședințe, pentru prima dată de când deține funcția de președinte al țării, Igor Dodon va susține un discurs în fața deputaților. Șeful statului a anunțat că acest discurs va fi și o adresare către concetățenii noștri.
Igor Dodon a declarat imediat după alegeri că este disponibil să discute cu liderii partidelor politice care au acces în Parlament.
”Vor fi sau nu coaliții sau alegeri anticipate este prematur să spunem, dar trebuie să luăm în calcul orice scenariu. Dacă unele dintre aceste partide politice vor fi gata să creeze o majoritate parlamentară, atunci, conform procedurii, după consultări, voi fi disponibil să înaintez candidatura primului ministru”, a declarat Dodon.
Șeful statului susține că varianta ideală de creare a unei majorități parlamentare este o coaliție între partide, dar nu între partide și deputați independenți.
”Începe o perioadă interesantă. Sunt convins că vom face față la discuții și provocări. Președintele țării este disponibil să invite toți liderii de partide, indiferent dacă vor purta ei între ei negocieri”, a menționat Dodon.
Șeful statului a mai spus că, indiferent dacă va exista sau nu o majoritate parlamentară, va înainta un candidat la funcția de premier.
”Trecem procedura, de câteva ori nu se obține majoritatea parlamentară și urmează dizolvarea Parlamentului”, a declarat președintele.
Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura precedentă, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.
La prima ședință, preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.
După constituirea legală a Parlamentului se alege preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul Permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.
Cine sunt cei 101 deputați din Parlamentul de legislatura a X-a>>>
Cetățenii Republicii Moldova au ales, pe data de 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.
Cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a X-a sunt împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații au 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.