Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ultima oră: Președintele țării convoacă Parlamentul în prima ședință

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentului Republicii Moldova, ales pe data de 24 februarie, se întrunește în prima ședință pe data de 21 martie. Igor Dodon a semnat decretul de convocare a primei ședințe a Parlamentului.

CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. Parlamentul de legislatura a X-a, ales pe data de 24 februarie, se va convoca în prima ședință în ziua de 21 martie. Președintele țării, Igor Dodon, a semnat decretul cu privire la convocarea primei ședințe a noului Legislativ. Ședința a fost convocată pentru ora 13:00.

Șeful statului a declarat că va susține și un discurs în fața deputaților noi aleși.

Juriști, economiști, medici, specialiști în arte dramatice: Cine sunt deputații nou-aleși>>>

Potrivit Constituției Republicii Moldova, ședința de constituire are loc în cel mult 30 de zile de la alegeri. Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura precedentă, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.

Ședința Parlamentului RM 21.09.17 - Sputnik Moldova
Politică
Câți dintre cei 101 de deputați nou-aleși vor intra pentru prima dată în Parlament

La prima ședință, preşedintele Curţii Constituţionale, Mihai Poalelungi, urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi.

După constituirea legală a Parlamentului se alege preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul Permanent al Parlamentului. În termen de 10 zile de la prima ședință, vor fi constituite fracţiunile parlamentare, care funcţionează în baza regulamentului propriu.

Cetățenii Republicii Moldova au ales, pe data de 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.

Lista celor 101 deputați care au acces în Parlamentul Republicii Moldova >>>

Cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a XXI-a sunt împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații – 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

© Photo : Facebook / Sergiu LitvinencoFormula de amplasare a fracţiunilor în sala Parlamentului.
Ultima oră: Președintele țării convoacă Parlamentul în prima ședință - Sputnik Moldova
Formula de amplasare a fracţiunilor în sala Parlamentului.
Fluxul de știri
0