Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Serghei Lavrov: Federația Rusă nu se va aventura într-o cursă a înarmărilor

© Sputnik / Alexeï FilipovSerghei Lavrov
Serghei Lavrov - Sputnik Moldova
Abonare
Rusia nu se va aventura într-o cursă a înarmărilor și nu va amplasa rachete cu rază medie și scurtă de acțiune în regiuni în care nu sunt amplasate rachete americane, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

CHIȘINĂU, 20 mart – Sputnik. Rusia nu va amplasa rachete cu rază medie și scurtă de acțiune și nu se va aventura în cursa înarmărilor, însă SUA ignoră acest lucru, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

“Sunt ignorate cu premeditate inclusiv deciziile anunțate de noi potrivit cărora Rusia nu-și va amplasa rachete cu rază medie și scurtă de acțiune, cu bazare terestră, în acele regiuni unde nu vor fi amplasate sisteme similare de producție americană. Așa cum a declarat președintele Putin, noi vom răspunde în oglindă doar la acțiunile SUA, iar răspunsul nostru va fi de o măsură care nu va implica Rusia într-o cursă costisitoare a înarmărilor”, a declarat Lavrov în cadrul conferinței pentru dezarmare de la Geneva.

Test cu rachetă balistică, imagine din arhivă - Sputnik Moldova
O nouă cursă a înarmărilor? SUA vor testa rachete interzise după ieşirea din Tratatul INF

Reamintim că pe 2 februarie președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că Washingtonul demarează procedura de părăsire a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF). Secretarul de stat, Mike Pompeo, a declarat că “în cazul în care Rusia nu va reveni la o respectare deplină și verificabilă a acordului în decurs de șase luni”, documentul va fi denunțat.

Pe 2 februarie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că Rusia va răspunde în oglindă la decizia SUA de a părăsi INF și își va suspenda participarea la tratat. Șeful statului rus a menționat că Rusia nu trebuie să se aventureze și nu se va aventura într-o cursă costisitoare a înarmărilor. În același timp, Putin a adăugat că toate propunerilor Rusiei de dezarmare “rămân pe masa de negocieri, iar ușile rămân deschise”, însă a cerut să nu mai fie inițiate niciun fel de negocieri pe acest subiect. Pe 4 martie, Putin a semnat decretul prin care Rusia își suspendă oficial respectarea INF.

Fluxul de știri
0