BUCUREŞTI, 14 mart – Sputnik, Doina Crainic. Oficialii Pentagonului au prezentat un plan de producere a unei rachete de croazieră cu zbor la altitudine joasă, cu o rază de acțiune de aproximativ 1.000 km, și o rachetă balistică capabilă să călătorească 3.000-4.000 km.
Niciuna nu va fi dotată cu armate nucleare, au afirmat oficialii, deși, fără a mai exista un tratat care să fie respectat, nu vor putea fi împiedicaţi să se întoarcă la o cursă înarmărilor în stilul celei din Războiul Rece, scrie RT.
Testele sunt programate să aibă loc imediat după retragerea oficială a Statelor Unite din Tratatul INF cu Rusia.
Racheta de croazieră va fi pregătită pentru testele de zbor în luna august, în timp ce proiectilul cu rază lungă de acțiune ar urma să fie testat în noiembrie, potrivit oficialilor, care au dezvăluit aceasta miercuri, sub anonimat.
O încercare reușită de salvare a Tratatului INF ar putea teoretic împiedica dezvoltarea acestor două arme, dar cei care se opun cursei înarmărilor par să fie tot mai puţini la Washington.
Mai mult, chiar susținătorii tratatului învinovățesc Rusia că l-ar fi încălcat cu racheta lor de croazieră 9M729, acuzaţii pe care Rusia le-a respins, arătând către flotele masive de drone ale SUA și sistemele de rachete „defensive” compatibile cu Tomahawk staționate în Europa.
„Dacă Statele Unite încearcă să determine NATO să accepte desfășurarea unor astfel de rachete, acest lucru va provoca un ciclu de acțiune-reacție şi o cursă de rachete, care vor avea efecte destabilizatoare”, a declarat Daryl Kimball, de la Asociația pentru Controlul Armelor, citat de AP.
Pentagonul a anunțat luni că va începe fabricarea componentelor pentru sistemele de rachete interzise, „activitate care, până la 2 februarie, ar fi fost incompatibilă cu obligațiile noastre faţă de Tratat”, a spus un purtător de cuvânt al Pentagonului, menționând data la care președintele Trump a anunțat oficial începutul retragerii Statelor Unite din Tratat.
Ministerul rus al Apărării a declarat luna trecută că crede că SUA construiește din 2017 o fabrică de producție Raytheon, cu intenția de a produce armele interzise și a căutat doar un pretext pentru a ieşi din Tratat.