Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din Italia: Salariile în 2019 - Cât se câştigă în diverse sectoare şi domenii

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Moldovenii care lucrează în Italia pot afla cât se câştiga în cazul celor mai răspândite locuri de muncă și profesii, multe dintre acestea fiind ocupate de cetățenii țării noastre.

CHIȘINĂU, 19 mart – Sputnik. Portalul ebada.it prezintă o listă cu salariile care se câştigă în cele mai importante sectoare din Italia, unde lucrează şi mulţi moldoveni plecaţi la muncă în această ţară.

Tour Eiffel - Sputnik Moldova
Moldovenii din Franţa: Peste 5000 de locuri de muncă vacante - Site de recrutare

Medici, stomatologi, veterinari

După obţinerea diplomei în medicină, un medic la început de drum câştigă, în Italia, aproximativ 1750 de euro pe lună în timpul anilor de specializare, în timp ce un medic de familie câștigă circa 3500 de euro pe lună, iar un chirurg care operează în clinici private sau un medic-șef câștigă până la 6500 de euro pe lună.

De asemenea, un dentist la început de carieră câștigă între 4.000 și 5.000 de euro pe lună, sumă care poate ajunge şi până la 20.000 în cazul unui dentist ajuns foarte cunoscut; un medic veterinar câștigă aproximativ 3000 de euro pe lună dacă lucrează în privat, iar cei municipali, între 1500 și 2500 de euro pe lună.

Avocați, magistrați și notari

Avocații, dar mai ales magistrații și notarii, sunt cu siguranță cel mai bine plătiţi. Însă un avocat care tocmai şi-a obţinut diploma obţine în medie 2000 de euro pe lună, la care se adaugă un bonus pentru fiecare caz câștigat. Avocații companiilor mari pot câștiga zeci sau chiar sute de mii de euro pe lună.

Trecând la magistrați, la începutul carierei lor, aceştia pot primi 3000 de euro pe lună, sumă care poate ajunge la 8000 de euro pe lună după mai mulți ani de experienţă, în timp ce judecătorii administrativi câştigă peste 10 mii de euro pe lună. Notarii care primesc un salariu mediu de 15.000 de euro pe lună sunt cu siguranță înstăriţi, în timp ce notarii cei mai de succes pot obţine şi 40.000 de euro pe lună.

Мадрид - Sputnik Moldova
Societate
Veste bună pentru moldovenii din Spania: Guvernul la va oferi câte 588 de euro pe lună

Educatori, profesori şi profesori universitari

Educatorii de grădiniță încep cu un salariu de o mie de euro pe lună, care poate ajunge la 1300 de euro. Pentru profesorii de școală primară, salariul este de 1400 de euro pe lună, pentru cei de gimnaziu, în jur de 1500 de euro pe lună, iar pentru cei de liceu, peste 1800 de euro.

În sfera universitară, un student la doctorat primește o bursă de 800-1000 de euro, un doctor în cercetare, 1000 de euro pe lună; un profesor asociat de gradul doi şi trei câștigă circa 1500 de euro pe lună, sumă care poate ajunge la 6000 de euro pe lună pentru profesorii cu drepturi depline.

Bonele şi îngrijitoarele

Bonele câștigă de regulă între 7 și 10 euro pe oră, iar unele familii plătesc o sumă suplimentară pentru orele de noapte, sumă care poate ajunge până la 15 euro pe oră. Pe de altă parte, pentru îngrijitoare există un contract cu un salariu lunar de 1.200 de euro.

Jurnaliştii

Vedere spre orașul Bormida, Italia - Sputnik Moldova
Moldovenii din Italia: Nevoie disperată de lucrători în acest sector - Angajări urgente

În general, jurnaliștii angajați primesc un venit mediu anual cuprins între 20.000 și 75.000 de euro și doar în cazul unui mic procent se depășește 75.000 de euro. Pentru jurnaliștii independenți, salariul este mai mic de 20 de mii de euro.

Carabinieri și polițiști

La începutul carierei, atât carabinierii, cât și simplii polițiștii câștigă în jur de 1500-1800 de euro pe lună, sumă care creşte pe măsură ce se dobândeşte experienţă. Un carabinier simplu câştigă aproximativ 1300 de euro pe lună, un căpitan, circa 6000 de euro pe lună, iar cele mai înalte grade pot câştiga chiar 10 mii de euro pe lună. Polițiștii încep de la aproximativ 1200 de euro pe lună, dar pot ajunge chiar la 5000 de euro pe lună.

Fluxul de știri
0