CHIȘINĂU, 18 mart – Sputnik. Nu departe de coasta Kamchatka, un meteorit a explodat deasupra Mării Bering în decembrie anul trecut, potrivit agenţiei NASA. Această explozie a fost a doua cea mai puternică din ultimii 30 de ani, după căderea unui alt meteorit în Celeabinsk, acum șase ani.
Potrivit agenției spațiale, un corp cosmic cu diametrul de mai mulți metri a intrat în atmosfera Pământului pe 18 decembrie 2018, cu o viteză de 32 km/s. Puterea exploziei, care a avut loc la 25,6 km deasupra suprafeței Pământului, a fost de 173 kilotone, ceea ce înseamnă de aproximativ 10 ori mai mare decât explozia bombei atomice de la Hiroșima.
Explozia nu a fost observată imediat pentru că s-a produs deasupra suprafeței Pământului.
Într-un interviu acordat pentru BBC, Lindley Johnson, specialist NASA în protecția Pământului împotriva obiectelor extraterestre, a declarat că exploziile de această magnitudine au loc numai de două sau de trei ori în 100 de ani.
Omul de știință a precizat că explozia a avut loc în apropierea rutelor aeriene ale multor companii internaționale care leagă Asia și America de Nord.
„Energia acestei explozii a ajuns la 40% din energia celei de deasupra Celeabinsk, dar, deoarece a avut loc deasupra Mării Bering, acest moment nu a fost anunțat în mass-media”, a declarat Kelly Fast, om de știință al NASA specializat în obiecte apropiate de Pământ.
Potrivit acesteia, întrucât cea mai mare parte a Pământului este acoperită de apă, acest lucru protejează omenirea în fața pericolului reprezentat de astfel de explozii.
Explozia unui meteorit deasupra oraşului Celeabinsk, acum şase ani: