Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

BNM: Decizie importantă privind politica monetară - la ce să ne așteptăm

© Sputnik / Мирослав РотарьНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Ratele de dobândă, inflația, rezervele obligatorii – Banca Națională a venit cu mai multe explicații privind decizia de politică monetară.

CHIȘINĂU, 15 mart - Sputnik. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis să mențină rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 6,5% anual.

Totodată, au fost menținute ratele de dobândă la creditele overnight la nivelul actual de 9,5% anual și la depozitele overnight la nivelul actual de 3,5% anual.

BNM a decis să fie menținută și norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 42,5% din baza de calcul, dar și norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14,0% din baza de calcul.

”Decizia a fost luată reieșind din anticipările cu privire la mediul extern și evoluțiile recente din economia națională”, precizează instituția printr-un comunicat.

Национальный банк Молдовы   - Sputnik Moldova
De ce BNM nu poate credita statul: Octavian Armașu oferă răspunsul

Ultima dată, BNM a modificat rata de bază în decembrie 2017, când a fost micșorată cu 0,5 puncte procentuale.

În luna februarie, inflația anuală (2.4%) a evoluat conform așteptărilor. Unele evenimente denotă probabilitatea unei evoluții inferioare a inflației pe termen scurt, dar superioare, începând cu ultimul trimestru al anului curent.

Principalii factori ce influențează perspectivele inflației pe termen scurt sunt condițiile meteorologice favorabile  care au determinat și o evoluție mai temperată a prețurilor la produsele alimentare. În același timp, pentru anul 2020 se conturează riscul unei evoluții ușor mai pronunțate a inflației, fiind generat de prețurile superioare la petrol, la produsele alimentare pe piețele internaționale, precum și a inflației de bază.

Anterior, Banca Națională a estimat că nivelul mediu al inflației va constitui în 2019 4,9%, iar în 2020 – 5%.

Fluxul de știri
0