Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce BNM nu poate credita statul: Octavian Armașu oferă răspunsul

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы   - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei explică de ce este interzis prin lege ca Banca Centrală să crediteze statul și instituțiile sale.

CHIȘINĂU, 11 ian - Sputnik, C.S. Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, a oferit răspunsuri la întrebările puse de reprezentanții mass-media din Moldova. Potrivit articolului 41 din Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei, este interzis ca BNM să crediteze statul sau organele acestuia.

Armașu a oferit răspuns și la întrebarea pusă de Sputnik Moldova în care guvernatorul explică care ar fi motivul interzicerii creditării statului de către Banca Națională.

- Potrivit legii, Banca Națională a Moldovei aparține statului. De ce BNM nu creditează statul, nu credeți că este o normă legală neavenită? De ce este interzisă creditarea statului, astfel că BNM nu are dreptul să acorde împrumuturi şi garanţii statului și acest lucru nu prejudiciază interesul național?

- Probabil toate episoadele de hiperinflație din istorie au început cu cuvintele: „Oare ce ar fi dacă banca centrală ar credita puțin guvernul..?”. Dacă dispare această barieră existentă între emisiunea de monedă și necesitățile bugetare sau politice, rezultatul este invariabil, unul și același. Politica fiscală se relaxează, cheltuielile bugetare cresc și se bazează tot mai mult pe emisiune monetară neacoperită, care generează inflație, deprecierea monedei naționale și anulează orice avantaje potențiale.

Totodată, Armașu a ținut să precizeze că ”stabilitatea prețurilor reprezintă un interes național incontestabil pe care Banca Națională îl poate asigura, doar în cazul în care sunt respectate anumite precondiții, iar una dintre acestea fiind interzicerea creditării statului”.

Relația Moldovei cu UE

Pentru a înțelege mai bine care este legătura dintre stabilirea prețurilor și cine impune condiția de a interzice creditarea statului, trebuie să cunoaștem că interdicția creditării statului este reglementată chiar de documentul care stă la baza Uniunii Europene de astăzi - Tratatului de la Maastricht.

Серджиу Чокля, Президент НБМ   - Sputnik Moldova
Ultimul pronostic al lui Sergiu Cioclea: Cu cât vor crește prețurile în 2019

Articolul 104 al Tratatului prevede expres că:

(1) BCE și băncilor centrale ale statelor membre, denumite în continuare "bănci centrale naționale", le este interzis să acorde credite fără acoperire sau orice alt tip de credit instituțiilor sau organelor Comunității, administrațiilor centrale, autorităților regionale sau locale, celorlalte autorități publice, celorlalte organisme sau întreprinderi publice din statele membre; este de asemenea interzisă și achiziționarea directă de la acestea a instrumentelor datoriei lor de BCE sau de băncile centrale naționale.

Deși acest articol vizează doar statele membre ale Comunității Europene, trebuie să înțelegem că statele care și-au stabilit ca prioritate aderarea la UE, practic, își asumă și obligația de a-și modifica legislația națională în conformitate cu cea comunitară.

Fluxul de știri
0