Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Igor Dodon, întrevedere cu Ilham Aliev: Ce așteptări are președintele Moldovei

© Photo : Facebook / Dodon IgorIgor Dodon a avut o întrevedere productivă cu Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev
Igor Dodon a avut o întrevedere productivă cu Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev - Sputnik Moldova
Abonare
Igor Dodon a participat la cel de-al șaselea Forum Global, care a avut loc în orașul Baku, Azerbaidjan.

CHIȘINĂU, 14 mart – Sputnik. În cadrul lucrărilor Forumului Internațional de la Baku, Igor Dodon a avut o întrevedere cu Președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliev.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon, la Forumul Internațional din Baku: Este important dialogul multilateral

„Am reiterat interesul Republicii Moldova pentru dinamizarea relațiilor bilaterale cu Republica Azerbaidjan în toate domeniile de interes comun. În mod special am subliniat necesitatea intensificării raporturilor de cooperare în sfera comercial-economică, educațională, socială, culturală, umanitară. Totodată, am pledat pentru continuarea dialogului politic la toate nivelurile, bazat pe încredere reciprocă, respect și susținere”, a scris Igor Dodon pe pagina sa oficială de Facebook.

Șeful statului a salutat faptul că în Republica Moldova sunt înregistrate 126 de întreprinderi cu capital azer, remarcând că există și un potențial de colaborare comercial-economică, nevalorificat la justa valoare.

„Țara noastră este interesată de realizarea unor proiecte investiționale comune, crearea întreprinderilor mixte, participarea partenerilor azeri în activitatea Zonelor Economice Libere și a parcurilor industriale. Aceste și alte subiecte prioritare am convenit să fie discutate în detaliu la următoarea reuniune a Comisiei interguvernamentale moldo-azere pentru colaborare comercial-economică”, a scris Dodon.

Președintele țării a mai menționat că regimul de liber schimb cu Uniunea Europeană le oferă investitorilor azeri posibilitatea de prelucrare a materiei prime din Azerbaidjan și producerea mărfurilor pentru export pe piața europeană.

„Am adresat mulțumiri omologului meu azer pentru asistența oferită Republicii Moldova, în special pentru proiectele în domeniul cultural și educațional, implementate în UTA Găgăuzia prin intermediul Fondului „Gheidar Aliev”. Astfel, în urma înțelegerilor pe care le-am avut cu Ilham Aliyev în 2017, în anul curent, la Ceadîr-Lunga, va fi deschis un centru de creație pentru copii. Instituția va întruni sub acoperișul său peste 700 de elevi ai școlii de muzică și ai cenaclurilor și ansamblurilor din regiune”, a mai scris Igor Dodon.

Șeful statului a vorbit și despre strategia prezidențială de promovare a unei politici externe echilibrate care prevede menținerea și dezvoltarea relațiilor pragmatice și reciproc avantajoase atât cu partenerii din Est, cât și cu cei din Vest, cu respectarea statutului de neutralitate permanentă a Moldovei.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0