Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Au fost validate rezultatele referendumului: Când Parlamentul va avea 61 de deputați

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы в парламент Молдовы 2019
Выборы в парламент Молдовы 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Rezultatele referendumului din 24 februarie au fost validate: Câți pași mai trebuie făcuți până Parlamentul va rămâne cu 61 de deputați din cei 101.

CHIȘINĂU, 14 mart – Sputnik. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a validat astăzi, 14 martie, rezultatele referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019.

Referendumul republican consultativ, care a avut loc în aceeași zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie, a trecut pragul de validare de 33 de procente. La acest plebiscit au participat 39 la sută din numărul total de cetățeni cu drept de vot.

Парламент  - Sputnik Moldova
Următorul Parlament al Republicii Moldova va avea 61 de deputați

În cadrul referendumului, cetățenii au răspuns la două întrebări: dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații, dacă aceștia nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

La întrebarea cu privire la reducerea numărului de deputați, 744529 de alegători au votat pentru, alți peste 266188 de alegători – contra.

La întrebarea cu privire la revocarea din funcție a deputaților, 808266 de alegători au votat pentru, iar 202497 de cetățeni cu drept de vot  – contra.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a declarat acest referendum nu înseamnă încă că decizia cu privire la cele două întrebări este definitivă.

”Referendumul este consultativ. Asta nu înseamnă că decizia este adoptată. El (referendumul consultativ) se desfășoară când sunt subiecte care necesită a fi consultate cu cetățenii țării”, a declarat Russu.

După validarea de către Curtea Constituțională a rezultatelor referendumului, Parlamentul va trebui să adopte un proiect de modificare a Constituției cu privire la micșorarea numărului de deputați și revocarea acestora din funcție. Înainte de a fi supus votului, acest proiect trebuie să fie avizat de Curtea Constituțională. Dacă va primi aviz pozitiv de la Curtea Constituțională, documentul urmează să fie dezbătut și votat cu 67 de voturi în Parlament. Ulterior, legea trebuie să fie promulgată de șeful statului. Dacă toate aceste etape vor fi trecute, atunci schimbările susținute de cetățeni vor fi aplicate abia în Parlamentul de legislatura a XI, care va fi ales în anul 2023.

Fluxul de știri
0