Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Următorul Parlament al Republicii Moldova va avea 61 de deputați

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент  - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii au spus da: numărul deputaților în Parlamentul Republicii Moldova ar putea fi micșorat cu 40. Astfel, din 101 câți sunt în prezent, Parlamentul ar putea rămâne cu 61. Totodată, unii deputați ar putea fi revocați din funcție înainte de încheierea mandatului. Aceste schimbări vor surveni în Parlamentul de legislatura a XXII-a.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Referendumul republican consultativ, care a avut loc în aceeași zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie, a trecut pragul de validare de 33 de procente. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că la acest plebiscit au participat 39 la sută din numărul total de cetățeni cu drept de vot.

Парламент  - Sputnik Moldova
Alegerile din Moldova au avut loc: Iată cine va ocupa cele 101 de fotolii din Parlament

În cadrul referendumului cetățenii au răspuns la două întrebări: dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

”Putem să declarăm acest exerciți valabil. La el au participat mai mult de o treime din alegători –  39 la sută. Rămân a fi procesate încă aproape 40 de procese verbale”, a declarat Russu.

Potrivit rezultatelor preliminare ale referendumului, ambele întrebări au fost susținute de alegători.

”Potrivit informațiilor preliminare, la întrebarea cu privire la reducerea numărului de deputați, peste 730 de mii de alegători au votat pentru, alți peste 260 de mii de alegători – contra. La întrebarea cu privire la revocarea din funcție a deputaților, peste 790 de mii de alegători au votat pentru, iar peste 200 de mii de cetățeni cu drept de vot  – contra”, a declarat Russu.

Rezultatele referendumului urmează să fie validate de Curtea Constituțională. După aceasta, Parlamentul va trebui să adopte un proiect de modificare a Constituției cu privire la micșorarea numărului de deputați și revocarea acestora din funcție. Înainte de a fi supus votului, acest proiect trebuie să fie avizat de Curtea Constituțională. Dacă va primi aviz pozitiv de Curtea Constituțională, documentul urmează să fie dezbătut și votat cu 67 de voturi în Parlament. Ulterior, legea trebuie să fie promulgată de șeful statului. Dacă toate aceste etape vor fi trecute, atunci schimbările susținute de cetățeni vor fi aplicate abia în Parlamentul de legislatura a XXII, care va fi ales în anul 2023.

Fluxul de știri
0