Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vama adoptă măsuri stricte în cadrul controlului mărfurilor transportate în containere

Abonare
Va fi instituit un control mai eficient pentru containerele care intră sau ies din Moldova.

CHIȘINĂU, 13 mart – Sputnik. Serviciul Vamal și Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) își intensifică colaborarea în cadrul Programului de Control al Containerelor. Măsurile care urmează a fi întreprinse în acest sens au discutate în cadrul întrevederii directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, cu coordonatorul regional al UNODC, Naida Chamilova.

Una dintre acțiunile propuse de directorul Serviciului Vamal se referă la extinderea ariei de competență a grupului mixt de intervenție, specializat în controlul containerelor. În prezent, grupul instituit activează doar în portul internațional Giurgiulești, însă instituția examinează oportunitatea localizării acestuia în Chișinău și conferirea competențelor de efectuare a controlului containerelor pe întreg teritoriul țării.

таможня Скулень - Sputnik Moldova
Societate
Lovitură pentru moldovenii din afară care trimit colete acasă: Ce poate schimba Vama

Naida Chamilova a menționat că va susține toate demersurile în acest sens. Asistența acordată va consta inclusiv în organizarea instruirilor, schimburilor de experiență și a vizitelor de studiu peste hotare.

Șeful Vămii a subliniat necesitatea stabilirii schimburilor de informații cu porturile din regiune privind mărfurile transportate pe cale maritimă. Vrabie a menționat în special porturile Odesa și Constanța, pe unde sunt tranzitate cele mai multe containere care ajung în țara noastră.

”Un schimb operativ de informații ar veni în susținerea măsurilor antifraudă pe care le întreprindem în vederea neadmiterii contrabandei cu mărfuri transportate prin intermediul containerelor.”, a declarat Vrabie.

Programul de control al containerelor este implementat în baza Memorandumului de Înțelegere între Organizația Națiunilor Unite, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră din Republica Moldova, semnat la Viena, în anul 2014. Programul are ca scop optimizarea acțiunilor preventive desfășurate în Republica Moldova privind containerele transportate pe cale maritimă și terestră legală pentru a reduce riscul utilizării acestora în cadrul activităților ilicite, în special a traficului ilicit de droguri, a precursorilor chimici, a contrabandei cu mărfuri, evaziunii fiscale și potențialelor acte teroriste.

Fluxul de știri
0