Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Moldova, în prag de criză ecologică din cauza deșeurilor

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Cotruță
Victor Cotruță - Sputnik Moldova
Abonare
Ecologul Anatolie Prohnițchi este de părere că, în câțiva ani, Republica Moldova riscă să suporte o catastrofă ecologică dacă autoritățile nu vor întreprinde o serie de măsuri concrete.
Moldova în prag de criză ecologică din cauza deșeurilor !

Specialiștii atenționează că doar aproximativ 10 la sută din deșeuri reciclabile sunt recuperate iar în țară lipsește un centru de gestionare a deșeurilor periculoase. Potrivit acestora, peste 400 de tone cu deșeuri care conțin mercur sunt aruncate în mediul ambiant, iar în cel mai bun caz sunt îngropate.

Victor Cotruță - Sputnik Moldova
Pas cu pas spre colectarea separată a deșeurilor solide

Victor Cotruță, expert în managementul deșeurilor, a afirmat în cadrul unei emisiuni la radio Sputnik Moldova că în Republica Moldova deocamdată gunoiul este doar transportat și foarte puțin reciclat sau recuperat. Atât în mediul rural, cât și în zona urbană sânt probleme grave la acest capitol, fiind afectate apele, solul, și aerul - componente de bază pentru un mediu de viață sănătos. 

"Noi am implementat mai multe proiecte, inclusiv în mediul rural. În Sărata Galbenă spre exemplu au fost oferite tomberoane, iar oamenii sunt îndemnați să sorteze deșeurile pentru ca mai apoi o parte din ele să fie reciclate sau reintroduse în ciclul tehnologic. Acolo unde există dorință din partea autorităților, oamenii își schimbă treptat atitudinea și comportamentul. Asta ne încurajează", a declarat Victor Cotruță.

În cadrul aceleiași emisiuni, ecologul Anatol Prohnițchi a atenționat că au fost mai multe inițiative și proiecte străine care puteau fi implementate pentru transportarea și reciclarea deșeurilor, doar că funcționarii publici din Capitală, dar și alte orașe din țară, s-au opus din interese personale. 

"Moldova este în prag de criză, ne transformăm într-o groapă de gunoi tot mai mare care la un moment dat va fi imposibil de gestionat sau de stopat efectele negative asupra mediului înconjurător. Orașele arată mizerabil iar autoritățile continuă să marginalizeze acest domeniu", a conchis ecologul. 

De menționat că peste 90 %  sau circa 1.100 de gropile de gunoi amplasate în mediul urban și cel rural nu corespund normelor legislației de mediu și funcționează în lipsa avizului expertizei ecologice de stat.

Fluxul de știri
0