Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Pas cu pas spre colectarea separată a deșeurilor solide

© Sputnik / Miroslav RotariVictor Cotruță
Victor Cotruță - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", coordonatorul de programe la Centrul Regional de Mediu Victor Cotruță a discutat despre implementarea unui proiect pilot privind colectarea separată a deșeurilor în localitățile rurale din Republica Moldova.
Pas cu pas spre colectarea separată a deșeurilor solide

Victor Cotruță spune că proiectul este implementat de Consiliul raional Făleşti în parteneriat cu Primăria orașului Novosulitsea, Ucraina, prin Programul de cooperare teritorială Republica Moldova-Ucraina.

Proiectul va identifica soluții pentru colectarea, gestionarea și reciclarea deșeurilor, orientate spre micșorarea volumului de deșeuri în zonele rurale din raioanele Fălești și Novosulitsea, creșterea nivelului de conștientizare și implicare a publicului la gestionarea deșeurilor, pregătirea partenerilor de proiect pentru proiecte investiționale de anvergură.

"Primăria Comunei din Sărata-Veche a câștigat un proiect în cadrul căruia localitatea va fi echipată cu tomberoane pentru fiecare gospodărie, cu saci pentru colectarea separată a deșeurilor pentru ca acestea să fie mai apoi reutilizate", a menționat Cotruță.

Potrivit lui Cotruță, în comuna Sărata Veche sunt aproximativ 1120 de gospodării. La această etapă în cadrul proiectului au fost deja procurate 770 de tomberoane și 4000 de saci pentru colectarea deșeurilor. Astfel fracțiunile reciclabile precum hârtia, plasticul și sticla vor fi colectate în saci speciali de către locatarii comunei.

"Mai sunt niște surse financiare economisite pe alte linii de buget și probabil ele vor fi folosite la procurarea a 150-200 tomberoane și câțiva mii de saci", a adăugat coordonatorul de programe.

Valoarea totală a proiectului în cadrul Parteneriatului Estic Republica Moldova-Ucraina este de 300.000 de euro.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0