Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curtea Constituțională, în ședință: Va lua o decizie legată de scrutinul din februarie

© Sputnik / Miroslav RotariКонституционный суд
Конституционный суд  - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională se întrunește joi, 14 martie, în ședință pentru a lua o decizie importantă cu privire la scrutinul din 24 februarie 2019.

CHIȘINĂU, 13 mart – Sputnik. Magistrații Curții Constituțională se vor convoca joi, 14 martie, într-o ședință în cadrul căreia vor examina sesizarea cu privire la confirmarea rezultatelor referendumului republican consultativ din 24 februarie 2019, depusă la Curte de către Comisia Electorală Centrală.

Ședința la care va fi examinată sesizarea privind confirmarea rezultatelor referendumului republican consultativ din 24 februarie este stabilită pentru ora 10:00.

Парламент  - Sputnik Moldova
Următorul Parlament al Republicii Moldova va avea 61 de deputați

Referendumul republican consultativ, care a avut loc în aceeași zi cu alegerile parlamentare din 24 februarie, a trecut pragul de validare de 33 de procente. Președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a anunțat că la acest plebiscit au participat 39 la sută din numărul total de cetățeni cu drept de vot.

În cadrul referendumului, cetățenii au răspuns la două întrebări: dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61 și dacă susțin ideea ca poporul să poată revoca din funcție deputații, dacă aceștia nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile pe care le au.

La întrebarea cu privire la reducerea numărului de deputați, 744529 de alegători au votat pentru, alți peste 266188 de alegători – contra.

La întrebarea cu privire la revocarea din funcție a deputaților, 808266 de alegători au votat pentru, iar 202497 de cetățeni cu drept de vot  – contra.

Numărul deputaților din Parlamentul Moldovei va fi redus de la 101 la 61>>>

Rezultatele referendumului urmează să fie validate de Curtea Constituțională. După aceasta, Parlamentul va trebui să adopte un proiect de modificare a Constituției cu privire la micșorarea numărului de deputați și revocarea acestora din funcție. Înainte de a fi supus votului, acest proiect trebuie să fie avizat de Curtea Constituțională. Dacă va primi aviz pozitiv de la Curtea Constituțională, documentul urmează să fie dezbătut și votat cu 67 de voturi în Parlament. Ulterior, legea trebuie să fie promulgată de șeful statului. Dacă toate aceste etape vor fi trecute, atunci schimbările susținute de cetățeni vor fi aplicate abia în Parlamentul de legislatura a XI, care va fi ales în anul 2023.

Fluxul de știri
0