Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Rezoluția Parlamentului European: Este cerută stoparea proiectului „Nord Stream 2”

© Photo : Nord Stream 2 / Accesați arhiva multimediaNord Stream 2
Nord Stream 2 - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Parlamentul European a votat o rezoluție prin care îi cere Comisiei Europene să stopeze realizarea proiectului Nord Stream - 2 și să renunțe la tratarea Rusiei drept un partener strategic

CHIȘINĂU, 12 mart – Sputnik. Parlamentul European a votat în cadrul unei ședințe plenare, la Strasbourg, rezoluția cu privire la situația relațiilor politice dintre UE și Rusia, în care se conține propunerea de stopare a proiectului Nord Stream-2, extinderea sancțiunilor personale specifice, limitarea accesului Rusiei la fonduri și tehnologii, precum și renunțarea la tratarea Moscovei drept un partener strategic.

Nord Stream 2 - Sputnik Moldova
Rusia
Opinia expertului: Statele Unite nu vor mai putea opri realizarea „Nord Stream 2”

Pentru rezoluție au votat 402 deputați, împotriva – 163, iar 89 s-au abținut.

Documentul propus în luna martie de către deputatul european din Letonia Sandra Kalniete conținea formularea potrivit căreia “UE ar trebui să fie pregătită să adopte sancțiuni suplimentare, inclusiv sancțiuni personale specifice, și să limiteze accesul la fonduri și tehnologie în cazul în care încălcarea de către Rusia a dreptului internațional continuă”.

De asemenea, în rezoluție a fost inclus un îndemn adresa Comisiei Europene și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) “să pregătească fără întârziere o propunere legislativă pentru o Lege Magnițki la nivelul întregii UE (regimul global de sancțiuni al UE privind drepturile omului), care să permită impunerea de interdicții de acordare a vizelor și a unor sancțiuni specifice, cum ar fi blocarea proprietăților și a drepturilor imobiliare în cadrul jurisdicției UE față de funcționarii publici sau de persoanele care acționează într-o calitate oficială și care se fac vinovați de acte de corupție sau de încălcări grave ale drepturilor omului”.

În text se conțin și afirmații potrivit cărora “proiectul Nord Stream-2 consolidează dependența UE față de aprovizionarea cu gaze rusești, amenință piața internă a UE și nu este în concordanță cu politica energetică a UE sau cu interesele sale strategice și, prin urmare, trebuie oprit”.

Conducte pentru gazoductul „Nord Stream-2” - Sputnik Moldova
Rusia
Tkaciuk: Europenii nu vor sacrifica „Nord Stream-2” din cauza amenințărilor SUA

De asemenea, se afirmă că Rusia nu mai poate fi considerată drept „partener strategic”, din momentul în care nu mai sunt îndeplinite principiile prevăzute la articolul 2 din Acordul de parteneriat și cooperare (APC) și că ar trebui, prin urmare, să fie reconsiderat. Totodată, eurodeputații consideră că “este nevoie de mai multă coordonare și coerență în ceea ce privește abordarea UE în materie de politică externă și de securitate cu privire la Rusia”.

În același timp, în document se menționează că UE “rămâne deschisă pentru o relație mai solidă și pentru un dialog care să ducă la această relație și dorește să revină la relații de cooperare cu Rusia, de îndată ce autoritățile ruse și-au îndeplinit obligațiile internaționale și legale și au demonstrat angajamentul real al Rusiei de a restabili încrederea zdruncinată”.

În opinia Parlamentului European, “actualele tensiuni și confruntări persistente dintre UE și Rusia nu sunt în interesul niciuneia dintre părți; întrucât canalele de comunicare ar trebui să rămână deschise în pofida rezultatelor dezamăgitoare; întrucât noua divizare a continentului pune în pericol atât securitatea UE, cât și a Rusiei”.

Fluxul de știri
0