Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

BE ”ACUM” nu vrea coaliție cu niciun partid parlamentar și înaintează condiții

© Sputnik / Miroslav RotariМайя Санду и Андрей Нэстасе
Майя Санду и Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Abonare
Liderii blocului electoral ”ACUM” au anunțat că nu vor face coaliție cu niciun partid care a acces în Parlament în urma votului din 24 februarie, dar cheamă deputații din aceste formațiuni să voteze proiectele pe care ei le vor propune.

CHIȘINĂU, 12 mart – Sputnik. Blocul Electoral ”ACUM”, care va avea în noul Parlament 26 de mandate, a respins invitația la dialog lansată de PSRM cu privire la formarea unei coaliții majoritare în noul for legislativ.

Liderii celor două partide, PAS și PPDA, care fac parte din acest bloc, Maia Sandu și Andrei Năstase, au refuzat să se așeze la masa de discuții cu socialiștii, care vor avea în Parlamentul de legislatura a X-a cea mai numeroasă fracțiune ce va fi formată din 35 de deputați.

Гала-шоу Конгресс дураков проходит в Москве - Sputnik Moldova
Mihai Ghimpu, Maia Sandu și Andrei Năstase ne invită la circ

Potrivit celor doi lideri, BE ”ACUM” și-a luat angajamentul de a nu face alianțe cu PD și PSRM, dar și cu Partidul ”ȘOR”, partide care au acces în noul Parlament, pe care le consideră ”partide oligarhice și antieuropene”. În același timp, membrii BE ”ACUM” le cer acestora să voteze de urgență unele proiecte pe care le vor propune la primele ședințe a Parlamentului. Este vorba despre proiectele de lege care se referă la demiterea tuturor șefilor celor mai importante instituții în stat și anularea sistemului mixt de vot.

Executivul politic al PSRM a decis luni, 11 martie, că cei 35 de deputați ai formațiunii, care au acces în Parlamentul de legislatura a X-a în urma alegerilor din 24 februarie, pot să înceapă discuțiile preliminare cu privire la formarea unei coaliții majoritare în noul for legislativ. Membrii formațiunii au anunțat că îi invită marți, 12 martie, ora 15:00, la discuții pe membrii Blocului electoral ”ACUM”.

PSRM a anunțat că este disponibil să examineze formarea unei eventuale majorități parlamentare pornind de la câteva principii pe care le va pune la baza oricăror colaborări politice.

”Este vorba despre garantarea statalității, neutralității și reintegrarea țării, politica externă echilibrată prin consolidarea parteneriatului cu Federația Rusă și colaborarea reciproc avantajoasă cu UE, SUA și alte țări, respectarea dreptului fiecărui cetățean, dezvoltarea economică și crearea de noi locuri de muncă, echitate socială și protecția valorilor noastre tradiționale”, a declarat socialistul Ion Ceban.  

Deputatul a mai anunțat că PSRM nu dorește să provoace alegeri parlamentare anticipate, chiar dacă este sigur de rezultatele care le-ar putea obține în urma acestui scrutin.

Cetățenii Republicii Moldova au ales, pe data de 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.

Astfel, după validarea mandatelor, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a XXI-a vor fi împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații – 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0