Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Probleme mari în relația București-Budapesta: Declarație care aruncă totul în aer!

© Photo : Joerg Mitter / Red Bull Content PoolMartin Sonka of the Czech Republic performs during the finals of the fourth stage of the Red Bull Air Race World Championship in Budapest, Hungary on July 5, 2015
Martin Sonka of the Czech Republic performs during the finals of the fourth stage of the Red Bull Air Race World Championship in Budapest, Hungary on July 5, 2015 - Sputnik Moldova
Abonare
”Problema autonomiei Ţinutului Secuiesc este a fiecărui maghiar şi că este important ca, de fiecare dată când există ocazia, să ne facem auzită vocea şi să dăm dovadă de sprijinul nostru”.

BUCUREȘTI, 11 mart - Sputnik, Dragoș Dumitriu. ”Secretariatul de Stat pentru Politici Naţionale din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei sprijină demonstraţia organizată de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) cu ocazia Zilei Libertăţii Secuilor, cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei autonomiei Ţinutului Secuiesc”, scrie Hirado.hu, preluând un comunicat transmis agenţiei ungare de presă MTI. 

Flags of Russia, EU, France and coat of arms of Nice on the city's promenade - Sputnik Moldova
Politică
Budapesta: Sancţiunile Anti-Rusia necesită discuţii înainte de a fi prelungite automat

Guvernul Ungariei continuă să îşi menţină, în mod hotărât, punctul de vedere conform căruia autonomia şi dreptul la autodeterminare reprezintă o garanţie a supravieţuirii comunităţilor minoritare, se mai scrie în comunicat, subliniind că ”O comunitate poate supravieţui numai atunci când îşi formează singură propria soartă, dacă poate decide  singură în cele mai importante probleme referitoare la viitorul comunităţii”.

”Nevoia de autonomie a secuimii este întemeiată şi legitimă, întrucât nu se doreşte cu nimic mai mult, decât ce vor numeroasele alte minorităţi naţionale ale Europei: să folosească în mod liber limba şi simbolurile naţionale într-o formă de autonomie care nu ofensează populaţia majoritară, şi pentru care există nenumărate exemple bune în Europa – se arată în comunicat”.

Hirado.hu îl citează în continuare pe Árpád János Potápi, secretarul de stat ungar responsabil pentru politică naţională: ”Problema autonomiei Ţinutului Secuiesc este a fiecărui maghiar şi că este important ca, de fiecare dată când există ocazia, să ne facem auzită vocea şi să dăm dovadă de sprijinul nostru”.

”La 10 martie, la comemorarea executării de la Târgu Mureş a secuilor martiri, este deosebit de important să fie cât mai multe persoane a căror voce să se facă auzită şi să susţinem împreună, în mod solidar, aspiraţiile secuilor pentru autonomie” – se transmite în comunicatul reprezentantului premierului maghiar.

De precizat că această declarație vine în contextul unui marș organizat ieri seara, la Târgu Mureş, de ”Ziua Libertăţii Secuieşti” – iar scopul a fost ”depunerea unei petiţii pro-autonomie la prefectul de Mureş.

Budapest, capitál de Hungría - Sputnik Moldova
Politică
Moldova, cu ochii spre Ungaria: Despre ce va vorbi Ulianovschi la Budapesta

La marș au luat parte circa 2.000 de persoane, transmite Agerpres, care precizează că manifestația s-a încheiat fără incidente.

Dar, la manifestație a luat parte și episcopul Tőkés László, dar și  José Mari Etxebarria, reprezentantul Partidului Naţional Basc – o grupare care a susținut active autonomia secuiască. 

La marș s-a scandat ”Autonomie!”, „Să piară Trianonul!” și s-a cerut eliberarea membrilor grupării ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate”, condamnaţi pentru acte de terorism la 5 ani de închisoare.

Principalul organizator al manifestării, Izsák Balázs, a arătat că deşi pe plan extern există voci care susţin că autonomia nu poate avea succes, iar Constituţia României ar face imposibilă adoptarea statutului de autonomie, ”avem suficientă credinţă, cunoaştere şi dorinţă de a desface barierele, de a elimina obstacolele şi de a deveni actori activi pentru ca viaţa publică internă şi internaţională să fie favorabilă autonomiei Ţinutului Secuiesc” – transmite Agerpres

Deci, o poziție clară  a liderilor grupărilor secuiești autonomiste - și deci anticonstituționale - și o susținere la fel de clară din partea reprezentanților guvernului maghiar.

Pe scurt, o situație care necesită explicații din partea guvernului Orban – cu condiția ca oficialii româno să ceară așa ceva. Ori, până la închiderea ediției, nu am primit vreun semnal în acest sens.

Menționăm că ideea autonomiei așa zisului ”Ținut secuiesc” a fost pusă încă din primii ani de după înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu, iar în ultimii ani declarațiile eu devenit extrem de tranșante – ca și mișcările politice în acest sens. 

Desigur, fără urmări legale – dimpotrivă autonomiști notorii promovând în continuare mesaje împotriva României, în paralel cu subminarea încrederii în autoritățile statului român. 

Fluxul de știri
0