Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important pentru moldovenii din Marea Britanie – Cum înscrieți copilul la grădiniță

© Sputnik / Раду ПрокаCopii - Imagine Simbol
Copii - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă ați ales să munciți mai mult timp în Marea Britanie și aveți copii mici, trebuie să știți cum îi puteți înscrie la grădiniță.

CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. În Marea Britanie, copiii sunt acceptaţi la creșă și grădiniță după ce au împlinit cinci luni de la naştere.

Grădiniță - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Societate
Important pentru moldovenii din Italia – Cum înscrieți copilul la grădiniță

Vârstele de la care sunt acceptați copiii sunt:

Creșă – de la cinci luni și până la trei ani.

Grădiniță – de la trei ani și până la cinci ani.

Este recomandat ca părinții să caute creșa sau grădiniția din timp, cu mult înainte de perioada în care copilul ar trebui să înceapă frecventarea „orelor”. În Marea Britanie listele de înscriere sunt lungi, iar locurile sunt limitate.

Înscrierea la creșă sau grădiniță

Pentru a înscrie copilul la grădiniță este nevoie de a primi un „aviz” de la consiliul local. Înscrierea la consultație se face online, pe site-ul consiliului local.

În ceea ce privește creșa, spre deosebire de grădiniță unde trebuie să aplici consultând consiliul local, aplicarea se face direct, online sau pe hârtie.

Dacă este vorba despre o creșă sau grădiniță privată, va trebui să sunați din timp, să trimiți un e-mail sau să le faceți o vizită pentru a vorbi cu managerul creșei, care va oferi formularele de aplicare.

Grădiniță creșă - Sputnik Moldova
Important pentru moldovenii din Germania – Cum înscrieți copilul la grădiniță

La instituțiile private s-ar putea să fie nevoie să achitați din start „un depozit”.

În cazul în care doriți ca programul să fie unul prelungit, atât la creșe cât și la grădinițe, trebuie de căutat anume instituții care oferă opțiune „daycare”.

Programul de lucru este de la 7 dimineața și până la 6 seara, dar și invers – de la 9:00 la 12:00 sau de la 9:00 la 14:00.

În funcție de vârsta copilului și de preferințele părinților, aceste ore pot include – mic dejun, prânz, gustări și somnul de amiază.

Informație utilă și prețuri

Începând cu vârsta de trei ani, statul asigură în mod gratuit 15 ore pe săptămână la grădiniță.

Dacă doriți să duceți copilul la creșă sau ca acesta să petreacă mai mult de 15 ore săptămânal la grădiniță, va trebui să achitați „orele suplimentare”.

Cele 15 ore le puteți distribui după cum doriți, iar această flexibilitate este bună, mai ales în cazul în care unul dintre părinți lucrează „part-time”.

Grădiniță - Sputnik Moldova
În atenția părinților. Noua metodă de înscriere a copiilor la grădiniță

Puteți folosi toate cele 15 ore în două zile din săptămână sau le poți împărți pe zile, în funcție de posibilități. Aceste ore sunt maximul de care puteți beneficia, dar nu sunt obligatorii.

Pentru a putea beneficia de aceste ore în mod gratuit, părinții trebuie să prezinte „dovada plății taxei de consiliu” și este necesar ca grădinița sau creșa la care mergeți să poată deconta plățile de la stat.

În rest, costurile diferă în funcție de orele suplimentare pe care le petrece copilul la creșă sau grădiniță (peste cele 15 ore gratuite), unitatea la care este înscris copilul sau beneficiile pe care le are.

Prețurile variază între £80 – £150 pe săptămână, în funcție de zona în care locuiți.

Fluxul de știri
0