Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegeri prezidențiale în Ucraina: Câți alegători vor vota în Chișinău

© Sputnik / Валерий Мельников / Accesați arhiva multimediaPașaport ucrainean
Pașaport ucrainean - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit datelor MAE al Ucrainei, numărul alegătorilor din afara țării constituie aproximativ 527 de mii de persoane.

CHIȘINĂU, 11 mart – Sputnik. Pentru cetățenii Ucrainei aflați în afara țării vor fi deschise 101 secții de votare în 72 de țări: 99 pe lângă instituțiile diplomatice din străinătate, două în unitățile militare din Congo și Kosovo.

Министерство иностранных дел и европейской интерграции Республики Молдова - Sputnik Moldova
Ultima oră: Ministerul de Externe, declarație cu privire la criza din Ucraina

Cel mai mare număr de alegători, circa 53 de mii de persoane, sunt așteptați la secția de votare de pe lângă Ambasada Ucrainei în Republica Moldova, informează RIA Novosti.

Din cauza diferenței de fus orar, peste hotare scrutinul se va desfășura de pe 30 martie până pe 1 aprilie, deși în Ucraina alegerile prezidențiale vor avea loc pe 31 martie.

„În realitate alegerile vor începe pe 30 martie, la secția de votare care va fi deschisă la Ambasada Ucrainei în Australia, și se vor încheia pe 1 aprilie (ora Kievului) la consulatul general al Ucrainei din San Francisco”, a spus directorul departamentului serviciului consular al MAE, Serghei Pogorelțev.

Stația de comprimare a gazelor din Ucraina - Sputnik Moldova
Tranzitul gazelor rusești prin Ucraina a crescut cu 26 %

Pentru a participa la vot în străinătate, cetățeanul Ucrainei trebuie să fie inclus în lista alegătorilor la secția de votare din străinătate. În acest scop alegătorul trebuie să depună o cerere la instituția diplomatică, să se prezinte personal la secția de votare având cu sine un document care confirmă cetățenia: pașaportul de cetățean al Ucrainei, pașaportul diplomatic sau de serviciu.

În cursa electorală pentru postul de președinte al Ucrainei s-au înregistrat 39 de candidați. Potrivit datelor sondajelor sociologice, deja mai bine de o lună lider în topul prezidențial este showmanul Vladimir Zelenski, urmat de liderul partidului „Batkivșcina”, Iulia Timoșenko. Pentru Poroșenko sunt gata să-și dea votul 15 – 20% dintre ucraineni.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

 

Fluxul de știri
0