Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ultimă oră: Curtea Constituțională a validat alegerile din 24 februarie

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Curtea Constituțională a validat astăzi alegerile parlamentare din 24 februarie și mandatele deputaților aleși.

CHIȘINĂU, 9 mart - Sputnik. Curtea Constituțională a validat astăzi alegerile parlamentare din 24 februarie și mandatele deputaților aleși. Totodată, a fost abrobată și legislatura 10 precum că Parlamentul va avea legislatura 10. 

Curtea Constituțională a aprobat și toate mandatele deputaților aleși. Totodată, Înalta Curte a respins ca nefondate cererile blocului Acum, care au fost depuse.

Заседание Парламента 27.09.2018  - Sputnik Moldova
Politică
Declarație tranșantă: Socialiștii, despre eventualele coaliții în Parlament - Video

Amintim că astăzi, în cadrul ședinței de examinare, democratul Sergiu Sîrbu a cerut de a schimba numerologia parlamentului din 21 în 10. 

la alegerile din 24 februarie în circumscripția națională au participat 1 457 220 alegători, dintre care 76 583 persoane și-au exercitat dreptul la vot în secțiile de votare deschise în străinătate, iar 37 257 persoane – în secțiile de votare constituite pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni.

În circumscripțiile uninominale, la alegerile parlamentare au participat la votare 1 441 326 alegători, dintre care 76 642 persoane și-au exercitat dreptul la vot în secțiile de votare deschise în străinătate, iar 36 696 persoane – în secțiile de votare constituite pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni.

Министерство Обороны РМ  - Sputnik Moldova
Societate
Ministerul Apărării a prezentat în Parlament date importante despre Strategia de apărare

În conformitate cu prevederile Codului electoral, au fost excluse din procesul de atribuire a mandatelor de deputat partidele şi alte organizații social-politice care au întrunit mai puțin de 6 la sută din voturile valabil exprimate la alegerile parlamentare în circumscripția națională din 24 februarie 2019.

Astfe, pe circumscripția națională PSRM a obținut 18 mandate, ACUM - 14 mandate, PD - 13, ȘOR - 5 mandate.

Pe circumscripțiile uninominale:

PSRM – 17 mandate

ACUM – 12 mandate

PD – 17 mandate

ȘOR- 2 mandate

Din numărul total al deputaților 25 sunt femei, iar 76 sunt bărbați.

Fluxul de știri
0