Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Tot ce trebuie să știi despre femeile din Moldova: căsătorie, venituri, speranța de viață

© Sputnik / Miroslav RotariTinere în costume naționale
Tinere în costume naționale - Sputnik Moldova
Abonare
Iată cum arată portretul statistic al locuitoarelor Republica Moldova: câștigă mai puțin ca bărbații și trăiesc mai mult decât aceștia.

CHIȘINĂU, 7 mart – Sputnik. În medie, în Moldova la 100 de femei revin în total 93 de bărbați, arată datele Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova.

La o examinare concretă pe criterii de vârstă, se observă o predominare covârșitoare a bărbaților în câteva categorii concomitent. De exemplu, la 100 de fetițe cu vârsta de până la 14 revin 106 băieți, iar la categoria de la 15 până la 34 de ani acest raport este de 100 la 104. O deviere considerabilă se observă în grupele de vârstă de la 35 până la 64 de ani și de la 65 în sus, când la 100 de femei revin 90 și, respectiv, 62 de bărbați.

Potrivit statisticii, în țara noastră femeile trăiesc în medie cu opt ani mai mult decât bărbații. Experții menționează că speranța de viață a femeilor este de 77 de ani, iar a bărbaților  - de 69,4 ani. Acest decalaj este cauzat de nivelului mai înalt al mortalității premature în rândul bărbaților.

De menționat că femeile în Moldova se căsătoresc mai devreme decât bărbații. În medie, tinerele se căsătoresc prima oară la vârsta de 25,7 ani, pe când tinerii fac acest pas abia la 28,5 ani.

În afară de aceasta, femeile din Moldova câștigă în medie cu 13% mai puțin ca bărbații.

Fluxul de știri
0