Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Raportul CNAS: Buget executat, pensii și prestații sociale – majorate

© Sputnik / Miroslav RotariБанкноты номиналом 200 лей
Банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Casa Națională de Asigurări Sociale, împreună cu comitetul sindical al angajaților, a organizat o adunare de totalizare a activității instituției pentru anul 2018.

CHIȘINĂU, 6 mart – Sputnik. Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a înregistrat rezultate bune la capitolul executării bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2018. Anunțul a fost făcut în cadrul ședinței de totalizare a activității CNAS.

Președintele CNAS, Valentina Buliga, a declarat că instituția este responsabilă de gestionarea celui de-al doilea buget ca volum de mijloace financiare din țară.

пенсионер - Sputnik Moldova
Societate
Schimbări majore pentru bărbații din Moldova care ies din acest an la pensie

”Veniturile încasate la bugetul asigurărilor sociale în anul 2018 au atins 19,8 miliarde de lei, sau cu o creştere de peste 11 procente faţă de nivelul acestora din anul precedent.  De asemenea, toate tipurile de prestaţii sociale au fost finanţate în termen şi plătite celor 1,2 milioane de beneficiari în volum deplin”, a declarat Buliga.

Pe parcursul anului 2018, CNAS a atins mai multe performanțe: a finalizat procesul de valorizare a venitului asigurat ce este luat în calculul pensiei pentru 147 de mii de cetățeni; a indexat pensiile şi prestaţiile sociale pentru circa 700 de mii de beneficiari. De asemenea, au fost majorate cuantumurile alocațiilor sociale de stat pentru circa 37 de mii de beneficiari şi recalculate pentru 63 de mii de beneficiari, a fost acordat suportul unic unor beneficiari de pensii pentru 544 de mii pensionari.

Cum arată certificatul de viață pe care trebuie să-l prezinte unii pensionari>>>

Tot în perioada de referinţă au fost implementate reforme, care au modificat sistemul de raportare şi modalitatea de conlucrare cu mediul de afaceri. Un volum semnificativ de lucru a fost realizat în vederea scanării carnetelor de muncă a peste 247 mii de persoane asigurate, ce constituie 98 la sută din numărul celor preconizate.

”Anume de atitudinea profesionistă şi corectă a fiecăruia dintre dumneavoastră faţă de responsabilităţile  funcţionale depinde atingerea unei aprecieri pozitive din partea cetăţenilor şi creşterea încrederii în sistemul de asigurări sociale, în întregime”, a spus Buliga.

Fluxul de știri
0