Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldova, ca țară de tranzit pentru mafia cameruneză – Detalii

© Sputnik / Александр Вильф / Accesați arhiva multimediaSituația social-economică, migrație, economie
Situația social-economică, migrație, economie - Sputnik Moldova
Abonare
Doi camerunezi şi un moldovean au fost deferiţi justiţiei pentru organizarea migraţiei ilegale.

CHIȘINĂU, 6 mart – Sputnik. Doi cetăţeni ai Camerunului, împreună cu un congolez care a obținut cetățenie moldovenească, vor fi judecaţi pentru organizarea emigrării ilegale, folosind Repșublica Moldova ca țară de tranzit.

Medici - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Migrație masivă: Medicii italieni fug din propria lor țară - Nu există nicio perspectivă

Procuratura municipiului Chişinău și ofiţerii Poliţiei de Frontieră au finalizat urmărirea penală și au trimis dosarul de învinuire a celor trei în judecată.

Potrivit probatoriului, în august-noiembrie 2018, inculpaţii acţionau în cadrul unui grup criminal. Aceștia au  organizat, în schimbul sumei de 6 000 de euro şi a paşapoartelor false, intrarea, şederea şi tranzitarea ilegală a teritoriului Republicii Moldova pentru mai multe persoane originare din Camerun şi alte state africane, destinaţia finală fiind Uniunea Europeană.

Acţiunile ilicite ale acestora au fost zădărnicite atât pe Aeroportul Internaţional Chişinău, cât şi la frontiera Leuşeni-Albiţa, în timp ce inculpaţii încercau să ajungă în UE. Oamenii aveau bilete la cursa Chişinău – Milano şi Chişinău – Bucureşti.

Procurorii şi poliţiştii de frontieră i-au reţinut în timp ce aceştia încercau să justifice scopul călătoriei, în baza documentelor ce aparţineau unor cetăţeni ai Franţei, care le ofereau dreptul de a intra fără viză atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi pe teritoriul Uniunii Europene.

În scopul eventualei aplicări a măsurii de siguranţă confiscarea specială/extinsă, au fost puse sub sechestru mijloace băneşti în sumă de 1100 de euro, ridicate în cadrul reţinerii unuia dintre învinuiţi.

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă amenzi de până la 67 500 de lei sau închisoare de la 5 la 7 ani. Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, inculpaţii riscă să achite şi cheltuieli judiciare evaluate la circa 40 de mii de lei.

 

Fluxul de știri
0