Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Brexit: Haosul, prelungit pentru multe luni. Amânarea ieşirii din UE, al doilea referendum

© Sputnik / Густаво Вальенте / Accesați arhiva multimediaАкция против Brexit в Лондоне
Акция против Brexit в Лондоне - Sputnik Moldova
Abonare
Deputaţii britanici ar trebui să voteze pentru întârzierea Brexit, pentru organizarea unui al doilea referendum și să forțeze Marea Britanie să rămână în UE, a spus fostul prim-ministru britanic Tony Blair.

BUCUREŞTI, 5 mart – Sputnik, Doina Crainic. Fostul prim-ministru a declanșat noi dispute, după ce a spus că preşedintele Franței, Macron, „are dreptate” și că UE nu va lăsa Marea Britanie să extindă termenul ieşirii până când Parlamentul nu va stabili clar ceea ce doreşte.

În schimb, Blair consideră că deputații ar trebui să voteze respingerea planului Theresei May și amânarea aplicării articolului 50, astfel încât să poată vota ce fel de Brexit doresc.

Însă, pe de altă parte, acest lucru ar prelungi pentru multe luni starea de incertitudine și haos asociate Brexit, a recunoscut fostul prim-ministru.

„Nu trebuie să fie [o amânare pentru] mult timp. Ci un timp suficient pentru a ne putea decide [asupra unui plan]. Este posibil să aibă loc un set de voturi în Camera Comunelor: Brexit dur, Brexit «blând» sau înapoi la popor”, a spus Tony Blair la un post de televiziune, citat de The Sun

Theresa May a „deschis uşa” către amânarea Brexit săptămâna trecută, când a afirmat că deputații ar trebui să voteze în legătură cu acest lucru dacă nu va reuşi să obţină aprobarea planului ei până pe 12 martie.

Theresa May - Sputnik Moldova
Theresa May: Admit amânarea Brexit-ului - Laburiştii susţin un nou referendum

Blair – care de luni de zile duce o campanie pentru răsturnarea rezultatului referendumului și menţinerea ţării în UE împotriva voinței poporului britanic – a declarat că toate opțiunile pentru Brexit sunt proaste.

Acesta a adăugat că un Brexit „dur” cu un acord comercial în stil canadian ar fi „dezavantajos din punct de vedere economic”, iar un Brexit „blând”, în care ţara ar rămâne în uniunea vamală, ar însemna ca Marea Britanie să ajungă să se supună regulilor.

După aceea, deputații ar trebui să lase poporului puterea de decizie, a insistat Blair.

Pe de altă parte, Liam Fox, ministrul britanic al Comerţului, a declarat că o întârziere care să împiedice procesul Brexit este „total inacceptabilă”.

Acesta a spus că amânarea Brexit ar putea fi acceptată doar dacă va fi nevoie de o scurtă întârziere pentru a fi elaborată întreaga legislație, dar nu pentru a oferi ocazia susţinătorilor rămânerii în UE de a încerca „să împiedice Brexit”.

Fluxul de știri
0