Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Theresa May: Admit amânarea Brexit-ului - Laburiştii susţin un nou referendum

© AP Photo / Matt DunhamTheresa May
Theresa May - Sputnik Moldova
Abonare
După câteva luni bune în care a susţinut că Marea Britanie trebuie să părăsească UE pe 29 martie, premierul britanic Theresa May a acceptat posibilitatea unei amânări cu o scurtă perioadă de timp a ieşirii din UE.

CHIȘINĂU, 28 feb - Sputnik. Această cedare a prim-ministrului de la Londra a calmat în mare parte spiritele încinse cu ocazia votului de miercuri asupra unei serii de amendamente în Camera Comunelor, care ar fi avut drept rezultat pierderea controlului asupra întregului proces de către executivul britanic.

Brexit - Sputnik Moldova
Viața moldovenilor din Marea Britanie după Brexit – Ce schimbări se vor produce

Astfel, Theresa May a obţinut miercuri în Camera Comunelor un răgaz de două săptămâni prin care s-a amânat o revoltă vizând blocarea posibilităţii unui Brexit fără acord, după ce şeful cabinetului de la Londra a fost de acord cu o eventuală întârziere a părăsirii UE de către Marea Britanie.

Pe de altă parte, opoziţia laburistă a anunţat că acum va susţine un nou referendum privind Brexit, pentru a le oferi votanţilor şansa de a-şi schimba opinia, pentru prima oară după referendumul din 2016, când Marea Britanie a votat să părăsească UE.

Aceste lucruri înseamnă o incertitudine şi mai mare pentru cetăţenii britanici şi oamenii de afaceri, care nu vor şti cum, sau nici chiar dacă trebuie să părăsească UE, până în ultimele săptămâni sau chiar zile înainte de termenul limită.

Theresa May speră să revină cu un acord îmbunătăţit, după înfrângerea din 15 ianuarie, care ar putea fi prezentat cel mai devreme săptămâna viitoare sau până cel târziu pe 12 martie, notează Agerpres, cu referire la Reuters.

În cele din urmă, premierul britanic a promis că dacă propunerea sa este votată, parlamentarii vor avea posibilitatea să voteze dacă Marea Britanie va părăsi UE fără acord sau să solicite UE să amâne termenul limită.

Parlamentarii au votat cu 502 la 20 în sprijinul unui amendament propus de deputata laburistă Yvette Cooper, care enunţa Planul propus de Theresa May, propunere susţinută de executiv.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0