Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce au crescut salariile în Moldova: Iată motivul

© Sputnik / Rodion ProcaBani
Bani - Sputnik Moldova
Abonare
Salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2019, a fost stabilit în mărime de 6 975 de lei.

CHIȘINĂU, 5 mar – Sputnik. Conform datelor Biroului Național de Statistică (BNS), câștigul salarial mediu lunar brut din economia națională a constituit anul trecut 6446 de lei și s-a majorat față de anul 2017 în valoare nominală cu 13,2 la sută, iar în termeni reali – cu 9,9 de procente.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Cine primește cel mai mare și cine ridică cel mai mic salariu în Moldova

Analiza evoluției salariilor în diferite sectoare ale economiei naționale denotă faptul că, în anul 2018, în sectorul bugetar salariile au crescut cu 14,6 la sută, iar în sectorul real – cu 12,5 la sută. Această creștere a condiționat și reducerea decalajului dintre salariul mediu din sectorul bugetar și cel real: 5675 de lei și respectiv 6748 de lei. Astfel, raportul dintre salariul mediu în sectorul bugetar față de salariul mediu în sectorul real a crescut de la 82,5 la sută în 2017, până la 84,1 la sută în anul 2018.

În trimestrul patru al anului trecut, salariul mediu lunar pe economie a fost de 6987 de lei. Acesta s-a majorat față de același trimestru al anului precedent cu 14,5 procente.

Cele mai înalte ritmuri de creștere a salariului în această perioadă au avut loc în activități de cazare și alimentație publici (20,9%), industria extractivă (20,8%), artă, activități de recreere și de agrement (20,4%), comerț cu ridicata și cu amănuntul (19,2%), învățământ (18,2%). Majorarea salariilor angajaților din aceste sectoare va contribui la apropierea nivelului salariilor lor de nivelul salariului mediu pe economie.

Nu vor încăpea în buzunare: Guvernarea promite noi majorări de salarii și premii>>>

De asemenea, cele mai înalte salarii medii sunt în așa domenii ca informații și comunicații – au depășit media pe economie de 2,3 ori, producția și furnizarea de energie – de 1,7 ori, activitățile profesionale, științifice și tehnice – de 1,3 ori. Datorită implementării Legii privind sistemul unitar de salarizare, salariile medii în administrația publică și apărare, asigurări sociale obligatorii au ajuns să depășească media pe economie de 1,3 ori.

Majorarea salariului mediu pe economie a dus la creșterea fondului de salarizare pe țară și respectiv la sporirea veniturilor în toate trei bugete: de stat, BASS și FOAM.

”Creșterea salariilor în economie s-a datorat faptului că a fost asigurată o creștere economică constantă care a fost realizată în ultimii 3 ani și crearea de noi locuri de muncă bine motivate”, potrivit unei analize a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.

Salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2019, a fost stabilit în mărime de 6 975 de lei.

Fluxul de știri
0