Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine primește cel mai mare și cine ridică cel mai mic salariu în Moldova

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), anul trecut câștigul salarial s-a mărit față de anul precedent cu 13,2 la sută, iar în termeni, ajustat la indicele prețurilor de consum – cu 9,9 procente.

CHIȘINĂU, 27 feb – Sputnik. Salariul mediu lunar brut din economia națională în anul 2018 a constituit 6446 de lei. Potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), anul trecut câștigul salarial s-a mărit față de anul precedent cu 13,2 la sută, iar în termeni, ajustat la indicele prețurilor de consum – cu 9,9 procente.

premierul Pavel Filip  - Sputnik Moldova
Pavel Filip a dezvăluit cine se face vinovat de salariile nemajorate ale unor angajați

În trimestrul patru al anului trecut câștigul salarial mediu lunar a fost de 6987 de lei, înregistrând o creștere de 14,3 la sută față de același trimestru al anului 2017. În sectorul bugetar câștigul salarial mediu lunar a constituit aproape 6095 de lei, iar în sectorul economic – 7337 de lei.

În topul celor mai bine plătiți angajați sunt cei din domeniul informații și comunicații cu o remunerare lunară de aproape 16 mii de lei pe lună. Aceștia sunt urmați de angajații din sistemul financiar și de asigurări cu un salariul lunar de peste 13,7 mii de lei. Un salariu mai mare de 10 mii de lei pe lună au și angajații din domeniul termoenergetic. Acești salariați primesc lunar aproape 12 mii de lei.

Angajații din sănătate au primit anul trecut un salariu lunar mediu de 7 mii de lei, iar cei din educație – 5,5 mii de lei.

Ce salariu trebuie să primească angajații care lucrează în zile de sărbătoare>>>

Salariații din industrie și construcție au avut o remunerare lunară în jurul de 7 mii de lei, iar cei din administrația publică și apărare aproape 9 mii de lei.

În coada clasamentului se află salariile persoanelor care sunt angajate în agricultură, silvicultură și pescuit. Salariul lunar a acestor angajați a fost anul trecut de 4,8 mii de lei.

Fluxul de știri
0