Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câtă încredere putem avea în sondajele sociologice

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul din cadrul Institutului Internațional de Studii Politice și Umanistice, Vladimir Bruter, spune când ar trebui să avem încredere în sociologi.

CHIȘINĂU, 4 mart – Sputnik. Există opinia că sondajele sociologice nu sunt obiective și sunt utilizate exclusiv pentru manipularea opiniei publice. Expertul din cadrul Institutului Internațional de Studii Politice și Umanistice, Vladimir Bruter, a subliniat la postul de radio Sputnik Moldova că nu este de acord cu un astfel de punct de vedere.

Ședința Parlamentului 5 noiembrie 2015 - Sputnik Moldova
Politică
Sondaj: Ce partide vor face coaliție în Parlamentul Republicii Moldova?

„Atunci când sondajele prezintă cifre diferite (există chiar noțiunea „concurența sondajelor”), ele pot fi suspectate de  lipsă de obiectivitate. Însă atunci când toate sondajele arată aproximativ același rezultat, mai ales dacă sondajele sunt realizate de către organizații absolut diferite ca sursă de finanțare și preferințe politice, în cazul dat nu poți spune că ele nu reflectă punctul de vedere al persoanelor chestionate”, a spus Bruter.

În afară de aceasta, sociologii au și o reputație la care țin, afirmă expertul.

„Obiectivitatea sondajelor poate fi urmărită la nivel matematic, însă cum să manipulezi prin sondaje, este deja o altă chestiune, și acest lucru este știut de asemenea de specialiști. În Moldova nu a existat niciun sens să se manipuleze prin sondaje, deoarece ele prezentau aproximativ același rezultat. Iar în acest caz sociologii încearcă să repete aceste rezultat, deoarece devierile le vor afecta reputația”, a explicat Brute.

Fluxul de știri
0