Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Stabilit: Așa vor fi repartizate cele 101 fotolii de deputat după alegerile parlamentare

© Sputnik / Miroslav RotariПарламент
Парламент  - Sputnik Moldova
Abonare
După validarea mandatelor, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a XXI-a vor fi împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații – 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

CHIȘINĂU, 3 mar – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat duminică, 3 martie, Raportul privind totalizarea rezultatelor alegerilor parlamentare din 24 februarie în circumscripți națională și în circumscripțiile uninominale și Raportul cu privire la numărul mandatelor de deputat în Parlamentul Republicii Moldova ce revin concurenţilor electorali în circumscripția națională și în cele 51 de circumscriții uninominale și listele supleante ale partidelor care au acces în Parlament.

Парламент  - Sputnik Moldova
Lista celor 101 deputați care au acces în Parlamentul Republicii Moldova

Aceste documente urmează să fie transmise Curții Constituționale care va lua decizia cu privire la legalitatea alegerilor din 24 februarie și validarea mandatelor de deputat.

Astfel, după validarea mandatelor, cele 101 de locuri din Parlamentul de legislatura a XXI-a vor fi împărțite în felul următor: deputații PSRM vor ocupa 35 de fotolii, democrații – 30 de mandate, deputații din partea Blocului electoral ”ACUM” – 26, cei din Partidul ”Șor” – 7 mandate și 3 deputați independenți.

Potrivit raportului CEC, în urma rezultatelor obținute la scrutin în circumscripția națională, PSRM a obținut 18 mandate, Blocul ”ACUM” – 14, PDM – 13 și Partidul ”Șor” – 5 mandate.

În cele 51 de circumscripții uninominale – câte 17 locuri în Parlament au obținut candidații PDM și PSRM, 12 –candidații Blocului ”ACUM”, 2 – candidații din partea Partidului ”Șor” și 3 candidați independenți.

Парламент  - Sputnik Moldova
Următorul Parlament al Republicii Moldova va avea 61 de deputați

Potrivit Codului Electoral, în termen de 5 zile după primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Concomitent, Curtea Constituţională validează mandatele deputaţilor aleşi şi confirmă listele candidaţilor supleanţi.

În cazul în care Curtea Constituţională confirmă legalitatea alegerilor în cel puţin 2/3 din circumscripţiile uninominale, Comisia Electorală Centrală eliberează legitimaţii deputaţilor aleşi.

Cetățenii Republicii Moldova au ales duminica trecută, 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.

La scrutinul parlamentar din 24 februarie în circumscripția națională s-au înscris 14 partide și un bloc electoral. În cele 51 de circumscripții uninominale au candidat 319 concurenți electorali. În urma alegerilor în circumscripția națională PSRM a obținuut 31,15%, Blocul ”ACUM” PAS-DA - 26,84%, PDM  - 23,62% și Partidul Politic ”ȘOR” - 8,32%. Pragul electoral pentru a accede în Parlament este de 6 la sută pentru partidele politice și de 8 procente pentru blocurile electorale.

Repartizarea locurilor în Parlament
Stabilit: Așa vor fi repartizate cele 101 fotolii de deputat după alegerile parlamentare - Sputnik Moldova
Repartizarea locurilor în Parlament
Fluxul de știri
0