Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În luna martie începe Postul Paștelui

© Sputnik / Miroslav RotariПасхальная ярмарка в центре Кишинева
Пасхальная ярмарка в центре Кишинева - Sputnik Moldova
Abonare
Peste o săptămână, din data de 11 martie, intrăm în Postul Paștelui, cel mai lung și mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. În săptămâna dinaintea Postului Mare va fi Săptămâna Albă.

CHIȘINĂU, 3 mar – Sputnik. Potrivit calendarului ortodox, în anul 2019, Paștele va fi sărbătorit cu 20 de zile mai târziu decât în 2018. Sărbătoarea Învierii Domnului cade, în 2019, pe data de 28 aprilie.

PS Ioan Moșneguțu, Episcop de Soroca  - Sputnik Moldova
Creștinii ortodocși de stil vechi au încheiat Postul Crăciunului

În 2019, Paștele Blajinilor, zi când pomenim toți morții, va fi sărbătorit pe data de 6 mai, în aceeași zi cu Sfântul Gheorghe. 

Postul Paștelui va începe pe data de 11 martie. Acesta este cel mai lung și mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. Postul Paştelui este fără carne şi lactate, iar în cele 40 de zile sunt doar două zile de dezlegare la peşte, de Buna Vestire şi de Florii.

Din 4 martie, intrăm în Săptămâna Albă. Săptămâna Albă sau săptămâna brânzei, cunoscută în tradiţia rusă ca Maslenița, este ultima săptămână dinaintea Postului Mare, a şaptea săptămână înainte de Paşti.

În Săptămâna Albă nu se mai consumă carne, ceea ce face din ea o „săptămână de post de carne”. Săptămâna brânzei este ultima în care creştinii ortodocşi pot mânca produse lactate şi se pot bucura de activităţile sociale care nu vor mai fi potrivite în timpul Postului, o perioadă mai sobră de rugăciune şi introspecţie.

În anul 2020, Învierea Domnului va fi sărbătorită pe data de 19 aprilie. În anul 2021, Paștele va fi marcat în luna mai. Acesta va fi sărbătorit pe data de 2 mai.

Fluxul de știri
0