Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Creștinii ortodocși de stil vechi au încheiat Postul Crăciunului

© Sputnik / Miroslav RotariPS Ioan Moșneguțu, Episcop de Soroca
PS Ioan Moșneguțu, Episcop de Soroca  - Sputnik Moldova
Abonare
Postul Crăciunului a început miercuri, 28 noiembrie 2018 și a durat 40 de zile. Postul Nașterii Domnului se încheie la 7 ianuarie, când credincioșii ortodocși sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi.
Creștinii ortodocși de stil vechi au încheiat Postul Crăciunului

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Radio Sputnik Moldova, Episcopul de Soroca, PreaSfințitul Ioan Moșneguțu, a declarat că perioada Postului Nașterii Domnului este una de bucurie, întrucât precedă această măreață sărbătoare a nașterii Domnului Iisus Hristos.

”În această perioadă noi, creștinii ortodocși din spațiul autohton moldovenesc, avem atâtea tradiții, atâtea rânduieli liturgice, atâtea obiceiuri culturale frumoase pe care trebuie să le promovăm în societate”, a declarat Episcopul de Soroca.

Postul Crăciunului este considerat mai ușor față de cel al Paștelui, având multe dezlegări la peste, ulei și vin. În acest post se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea, miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile se dezleagă de untdelemn, pește și vin.

Următorul post pe care-l vor ține creștinii ortodocși va fi postul dina­intea Învierii Domnului – Postul Paștelui. Acesta este cel mai lung și mai aspru dintre cele pa­tru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. Postul Paştelui este fără carne şi lactate, iar în cele 40 de zile sunt doar două zile de dezlegare la peşte, de Buna Vestire şi de Florii, faţă de postul Crăciunului, când sunt 15 zile cu dezlegare la peşte.

Potrivit calendarului ortodox, în anul 2019, Paștele va fi sărbătorit cu 20 de zile mai târziu decât în 2018. Sărbătoarea Învierii Domnului cade, în 2019, pe data de 28 aprilie.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0