Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Duminica Înfricoşătoarei judecăţi - a lăsatului sec de carne: Semnificații teologice

© Sputnik / Павел Балабанов / Accesați arhiva multimediaРепродукция иконы "Страшный суд". XVI век. Новгородская школа.
Репродукция иконы Страшный суд. XVI век. Новгородская школа. - Sputnik Moldova
Abonare
În calendarul bisericesc, Lăsatul Secului are două etape care conduc treptat către Postul Sfintelor Paște: Duminica Înfricoșatei Judecăți – când se lasă sec de carne și Duminica Izgonirii lui Adam din Rai – când se lasă sec de brânză.

CHIȘINĂU, 03 mart — Sputnik. Astăzi este duminica lăsatului sec de carne sau a Înfricoșătoarei Judecăți. Postul Sfintelor Paști este unul aspru, din acest motiv Biserica a rânduit ca trecerea de la mâncarea de dulce la cea de post să se facă treptat.

Începând cu ziua de luni, creștinii ortodocși vor începe o săptămână specială din punct de vedere duhovnicesc și liturgic. Pe lângă produsele de post, în această săptămână, cunoscută și ca Săptămâna Albă, credincioșii consumă numai lapte, brânză, ouă și pește.

Potrivit Sfântului Teofan Zăvorâtul, în această duminică Sfânta Biserică ne aminteşte de înfricoşata Judecată a Domnului.

”Pocăiţi-vă! Dacă nu vă veţi pocăi, veţi pieri cu toţii. Iată, Dumnezeu a rânduit o zi în care va scoate la lumină cele ascunse întru întuneric, va descoperi sfaturile inimilor omeneşti şi va răsplăti fiecăruia după faptele lui. Atunci nu va mai fi nici o cruţare pentru cei păcătoşi. Vor intra întru bucuria Domnului numai drepţii şi numai cei ce s-au supus nefericirii de a cădea în păcate, dar apoi au adus pocăinţă nefaţarnică şi şi-au îndreptat viaţa. Aşadar, gândindu-vă la această zi înfricoşătoare, încetaţi să păcătuiţi, pocăiţi-vă şi hotărâţi-vă cu neclintire să umblaţi neabătut întru poruncile lui Dumnezeu".

Iată de ce perioada Triodului în care ne aflăm este perioada anului liturgic care este o perioada de pregătire pentru marea sărbătoare a Învierii. Nu în zădar ea începe cu Săptămâna Vameșilui, în care învăţăm smeritul strigăt: "Doamne, milostiv fii mie, păcătosului!".  Ulterior, urmând calea fiului risipitor, creștinii sunt încurajați să nu cădem, ci să ne sculăm şi să mergem la Tată cel Ceresc şi să-L rugăm să ne primească pe noi. Iar pentru ca nu cumva să trecem nebăgate în seamă aceste lecţii în această duminică creștinii își amintesc de înfricoşătoarea Judecată.

Izgonirea lui Adam din Rai, care încheie Săptămâna Albă, este aşezată la începutul Postului Mare pentru a arăta care sunt urmările neascultării şi ale însoţirii cu patimile. Numai prin înfrânare şi prin supunere faţă de Domnul, poate credinciosul să se învrednicească de dobândirea Raiului, pe care Mântuitorul ni l-a deschis din nou prin jertfa Sa de pe Cruce.

Săptămâna Albă — premergătoare Postului Sfintelor Paști

Amintim că întotdeauna înaintea lăsatului sec de carne sau de brânză este o săptămână cu harţi, atât miercurea cât şi vinerea. Biserica ne dă posibilitatea să consumăm mai multă mâncare de dulce, pentru ca să avem putere pentru perioada postului.

IPS Vladimir a oficiat Liturghia Darurilor înainte sfințite la Catedrala „Nașterea Domnului” din Chișinău - Sputnik Moldova
Despre semnificația sfințirii colivei, pomenirea eroilor și minunea Sfântului Teodor Tiron

Săptămâna Albă nu face parte din post. Postul Sfintelor Paști durează 6 săptămâni la care se adaugă Săptămâna Patimilor. Practic sunt șapte săptămâni de post, iar această săptămâna albă sau a brânzei face ca perioada de aici până la Paşti să fie de 8 săptămâni, cuprinzându-se toate în perioada Triodului, cele 10 săptămâni de la Duminica Vameşului şi Fariseului până la Sfintele Paşti. Subliniem că postul nu reprezintă doar oprirea de la mâncarea de dulce, dar și înfrânarea de la săvârșirea păcatelor.

Miercurea și vinerea din Săptămâna Albă în biserici nu se oficiază Sfânta Liturghie.

În 2019, Postul Paştelui începe pe 11 martie şi se încheie pe 28 aprilie.

Fluxul de știri
0