Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Despre semnificația sfințirii colivei, pomenirea eroilor și minunea Sfântului Teodor Tiron

© Photo : mitropolia.mdIPS Vladimir a oficiat Liturghia Darurilor înainte sfințite la Catedrala „Nașterea Domnului” din Chișinău
IPS Vladimir a oficiat Liturghia Darurilor înainte sfințite la Catedrala „Nașterea Domnului” din Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 2 martie se împlinesc douăzeci și șapte de ani de la începutul războiului de pe Nistru. Această tristă aniversare a coincis cu pomenirea Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron – Hramul Mănăstirii Ciuflea.

CHIȘINĂU, 2 mart — Sputnik. Creștinii ortodocși îl cinstesc pe 2 martie pe Sfântului Mare Mucenic Teodor Tiron. Conform Datinii, în această zi este sfințită coliva care este împărțită credincioșilor.

Semnificația sfințirii colivei

Репродукция иконы Страшный суд. XVI век. Новгородская школа. - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna martie

Coliva are o semnificație profundă și tainică: Boabele de grâu, care sunt adunate laolaltă, simbolizează Biserica lui Hristos și pe membrii ei, cei vii și adormiți, care se află în comuniune rugăciune. De aceea, la sfârșitul parastasului, când preotul binecuvântează coliva, creștinii se apropie, apucă cu mâinile de marginile farfuriei și o leagănă în semn de oferire către Dumnezeu.

Numele vine de la grecescul κόλλυβα, τά — ta kolliva sau κόλλυβον, τό — to kollivon, care inseamna coliva.

Odată cu primirea colivei, credincioșii au primit şi binecuvântarea arhierească și îndemnul Mitropolitului de a fi cu luare aminte la viața Sfântului Teodor Tiron, la semnificația duhovnicească a colivei și de a trăi atât perioada Postului Mare, precum și întreaga viață după exemplul sfinților bineplăcuți lui Dumnezeu.

Comemorarea celor căzuți în războiul de pe Nistru

În acest an, pe 2 martie se împlinesc douăzeci și șapte de ani de la începutul războiului de pe Nistru, care a răpit zeci de vieţi și a lăsat o rană adâncă în trupul ţării. Acesta tristă aniversare a coincis cu pomenirea Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron – Hramul Mănăstirii Ciuflea.

Viețuitorii mănăstirii îi invită pe creștini să participe la Sfânta Litrurghie pentru a-i pomeni pe toți cei care au căzut în război.

”Vă așteptăm cu multă dragoste de a Vă alătura în rugăciune și comuniune liturgică la Hramul Mănăstirii, dar și pentru ai pomeni pe bravii fii ai Patriei, păstrând vie memoria și exemplul lor de bărbăţie, curaj şi credinţă”, anunță Manastirea printr-un comunicat.

© Photo : Mănăstirea CiufleaMănăstirea ”Sfântul Teodor Tiron” din Capitală
Despre semnificația sfințirii colivei, pomenirea eroilor și minunea Sfântului Teodor Tiron - Sputnik Moldova
Mănăstirea ”Sfântul Teodor Tiron” din Capitală

Minunea Sfântului Teodor Tiron

Istoria bisericească arată că, la 50 de ani după moartea Sfântului Teodor Tiron, împăratul Iulian Apostatul (361-363), dorind să-i batjocorească pe creștini, a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate proviziile din piețele de alimente cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare.

Фреска Сретение XVIII века - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Întâmpinarea Domnului - istorie și semnificație

Creștinii nu cunoșteau gândul împăratului păgân. Dar Domnul a stricat meșteșugul cel tăinuit și înșelător al călcătorului de lege, pentru că a trimis la Arhiepiscopul Evdoxie, care era pe atunci patriarh al Constantinopolului, pe răbdătorul Său de chinuri, sfântul marele mucenic Teodor, care era din rânduiala tironilor.

Acesta, venind la arhiereu, i-a zis astfel: „Degrab sculându-te, să aduni turma lui Hristos și să poruncești cu tărie ca nimeni să nu mănânce bucatele și băuturile cele ce se vând în târg, căci toate sunt întinate cu sânge din jertfele idolești, după porunca împăratului păgân".

Arhiereul întreba: „Cum s-ar putea ca cei săraci să nu cumpere bucate din târg?"

Atunci i-a grăit sfântul: „Să li se dea coliva și se va mângâia neajungerea lor".

Sfântul Mucenic Haralambie, mozaic Athos - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Haralambie, sfântul mai puternic decât ciuma

Nepricepându-se arhiereul ce este coliva, sfântul l-a luminat: „Coliva este făcută din grâu fiert și așa ne-am obișnuit noi a numi grâul fiert în Evhaita".

După ce a aflat numele Sfântului, care apoi s-a făcut nevăzut, patriarhul îndată a adunat toată lumea creștinilor și le-a spus ceea ce a văzut și a auzit. Deci, făcând creștinii coliva, s-au ferit neîntinați de meșteșugul vrăjmașului. Nimeni n-a cumpărat din bucatele împărătești, încât toate s-au stricat în săptămâna aceea și le-au aruncat în mare. Nelegiuitul împărat, văzând că tăinuita lui cursă s-a vădit și nimic n-a sporit, foarte tare s-a rușinat. El a poruncit ca iarăși să se vândă în târg obișnuitele bucate.

La scurt timp după aceasta, sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Teodor a fost rânduita în calendar, pe vremea Patriarhul Nectarie al Constantinopolului (381-397).

Vineri seara, la Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte Sfințite, după rugăciunea amvonului, se cântă Canonul Sfântului Mare Mucenic Teodor, compus de Sfântul Ioan Damaschin, după care se sfințește coliva și se împarte credincioșilor.

Fluxul de știri
0