Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii își primesc deja banii pierduți, depuși la bănci în anii sovietici

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru a ridica banii pierduți în perioada sovietică, moldovenii trebuie să meargă cu buletinul de identitate la oficiile teritoriale ale ÎS ”Poșta Moldovei”, să depună o cerere și să-și ridice sumele indexate.

CHIȘINĂU, 3 mar – Sputnik. Cetățenii Republicii Moldova, născuți în perioada 1942-1947, își pot ridica la oficiile sectoriale ”Poșta Moldovei” sumele indexate din depunerile de la Banca de Economii în anii sovietici.

Din luna februarie, sumele indexate la etapa a doua o primesc și persoanele născute în perioada anilor 1942-1947. La oficiile teritoriale ale ÎS ”Poșta Moldovei” au fost depuse deja cereri din partea cetățenilor pentru a primi aceste sume. Achitarea sumelor indexate se face la prezentarea actului de identitate. Moștenitorul va prezenta, suplimentar, certificatul de deces și copia certificatului de moștenitor cu autentificarea notarială.

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Societate
Moldovenii născuți până în 1947 pot primi o parte din banii pierduți în anii sovietici

Paralel continuă plata sumelor indexate aferente etapei I-a deponenților care din diferite motive nu au ridicat în anii precedenți sumele indexate. Beneficiarii sumelor indexate aferente primei etape sunt deponenții născuți până în anul 1991.

Legea din 12 decembrie 2002 prevede indexarea la prima etapă pentru prima mie de ruble a soldului cumulativ pe toate conturile deținute de un deponent în raport de 1 rublă – 1 leu. În etapa a doua indexarea se face în raport de 2,5 ruble – 1 leu, pentru sumele ce depășesc 1000 de ruble.

În Legea bugetului de stat pentru anul în curs pentru compensarea pierderilor pentru depunerile bănești ale cetățenilor la Banca de Economii sunt aprobate 50 de milioane de lei.

Plata sumei indexate pentru persoanele fizice, în trecut deținătoare de depozite la Banca de Economii, a început în anul 2003.

Fluxul de știri
0