Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii născuți până în 1947 pot primi o parte din banii pierduți în anii sovietici

© Sputnik / Miroslav Rotariбанкноты номиналом 200 лей
банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul de la Chișinău extinde lista persoanelor care trebuie să-și ridice banii depuși la Banca de Economii în perioada sovietică.

CHIȘINĂU, 01 mar – Sputnik. Veste bună pentru cetățenii Republicii Moldova care au avut depuneri la Banca de Economii în perioada sovietică. Sumele indexate la etapa a doua o vor primi și persoanele născute în perioada anilor 1942-1947.

În 2018, beneficiari de indexații au fost deponenții BEM născuți până în anul 1991, inclusiv pentru sumele indexate aferente primei etape și deponenții născuți până în anul 1941, inclusiv pentru sumele indexate aferente etapei a doua.

”Dacă anii precedenți noi majoram anul nașterii cu un an sau cu doi, anul acesta am decis să majorăm categoriile de beneficiari cu patru ani. Astfel ca să beneficieze de sumele indexate un număr cât mai mare de deponenți”, a declarat ministrul Finanțelor, Ion Chicu.

Paralel va continua plata sumelor indexate aferente etapei I-a deponenților care din diferite motive nu au ridicat în anii precedenți sumele indexate. Beneficiarii sumelor indexate aferente primei etape sunt deponenții născuți până în anul 1991.

”Mai sunt unele persoane care nu au depus la timp aceste cereri, de aceea am prevăzut în hotărârea de Guvern și această normă”, a explicat ministrul Finanțelor.

деньги  - Sputnik Moldova
Din februarie, pensia unor anumite categorii de pensionari crește cu până la 5000 de lei

În Legea bugetului de stat pentru anul în curs pentru compensarea pierderilor pentru depunerile bănești ale cetățenilor la Banca de Economii sunt aprobate 50 de milioane de lei.

Legea din 12 decembrie 2002 prevede indexarea la prima etapă pentru prima mie de ruble a soldului cumulativ pe toate conturile deținute de un deponent în raport de 1 rublă – 1 leu. În etapa a doua indexarea se face în raport de 2,5 ruble – 1 leu, pentru sumele ce depășesc 1000 de ruble.

Plata sumei indexate a început în anul 2003. Plata sumelor indexate se face prin intermediul Întreprinderii de Stat ”Poșta Moldovei”.

Persoanele fizice, în trecut deținătoare de depozite la Banca de Economii (BEM), care întrunesc criteriile pentru acordarea de indexații, trebuie să depună cererile  corespunzătoare la orice oficiu a ÎS ”Poșta Moldovei”. Achitarea sumelor indexate se face la prezentarea actului de identitate. Moștenitorul va prezenta, suplimentar, certificatul de deces și copia certificatului de moștenitor cu autentificarea notarială.

Fluxul de știri
0