Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Anii munciți de moldoveni în Grecia vor fi luați în calcul la stabilirea pensiei

© REUTERS / Costas BaltasПолная луна поднимается над Храмом Посейдона, древнегреческого бога морей, в Мысе Сунион, к востоку от Афин, Греция
Полная луна поднимается над Храмом Посейдона, древнегреческого бога морей, в Мысе Сунион, к востоку от Афин, Греция - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii din Grecia au un motiv de bucurie. Li se va calcula stagiul de muncă la stabilirea pensiei. Vezi care sunt condițiile și de când va intra în vigoare aceste schimbări.

CHIȘINĂU, 3 mar – Sputnik. Cetăţenii Republicii Moldova care se află în Grecia vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de urmaş, pensii de dizabilitate determinată de boli obişnuite, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate determinată de accidente de muncă şi boli profesionale indiferent de domiciliul actual al acestora.

bani - Sputnik Moldova
Societate
Ați muncit în Germania și vreți pensie: Unde să vă adresați și ce acte să prezentați

Autoritățile din țara noastră și cele elene au început negocierile asupra Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Grecia. Potrivit documentului, la stabilirea dreptului la pensie se vor totaliza perioadele de cotizare realizate pe teritoriul ambelor state, iar fiecare stat va aplica în acest sens, legislația națională în domeniu.

”Atât Republica Moldova, cât şi Grecia vor calcula şi achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care acesta domiciliază”, au precizat responsabilii de la Casa Națională de Asigurări Sociale.

Acordul conţine prevederi cu privire la detaşarea persoanelor asigurate. Astfel,  este stipulat, că persoana angajată în baza unui contract de muncă pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi lucrătorul independent poate fi detaşat pe teritoriul Republicii Elene pentru a efectua o activitate, păstrând statutul de persoană asigurată conform prevederilor legislaţiei Republicii Moldova.

În prezent Republica Moldova aplică 12 acorduri bilaterale în domeniul securităţii sociale: cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania și din 1 martie cu Germania.

Fluxul de știri
0