Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ați muncit în Germania și vreți pensie: Unde să vă adresați și ce acte să prezentați

© Sputnik / Rodion Procabani
bani - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Din martie, cetățenii Republicii Moldova pot primi pensie în Germania. Ce condiții trebuie să respecte și ce acte trebuie să prezinte pentru a beneficia de pensie în această țară europeană.

CHIȘINĂU, 2 mar – Sputnik. La 1 martie, a intrat în vigoare Acordul în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania. Acordul stipulează condiţiile stabilirii pensiei pentru limita de vârstă, de dizabilitate, de urmaş precum şi indemnizaţiei de dizabilitate cauzate de accidente de muncă din ambele state.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Cum arată certificatul de viață pe care trebuie să-l prezinte unii pensionari

Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) aplică acorduri în domeniul securităţii sociale cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania,  acordul cu Germania fiind al 12-lea la număr.

Potrivit documentului, persoanelor, care au activat legal şi au achitat contribuţii de asigurări sociale pe teritoriul Germaniei, la atingerea vârstei de pensionare conform legislaţiei acestui stat, le va fi acordată pensia, care urmează a fi transferată pe contul bancar deschis în Republica Moldova. Măsuri similare de securitate socială sunt prevăzute şi pentru persoanele cu domiciliul permanent în Republica Federală Germania care au muncit legal pe teritoriul Republicii Moldova.

”Astfel, fiecare ţară semnatară achită partea de pensie calculată pentru stagiul de cotizare realizat pe teritoriul ei”, anunță CNAS.

Pentru a beneficia de pensia acordată conform legislaţiei Republicii Moldova solicitantul urmează să depună o cerere la CNAS sau la instituţia competentă a Germaniei, anexând un set de documente, printre care actul cu privire la istoricul activității în câmpul muncii, perioada de asigurare socială, date despre adresa de domiciliu.  

Люди в городе - Sputnik Moldova
Societate
Unii moldoveni care trăiesc peste hotare vor beneficia de pensie în Moldova
Odată cu intrarea în vigoare a Acordului, persoana care a beneficiat de pensie în Republica Moldova şi a plecat cu traiul permanent în Germania, pentru a avea dreptul la pensia calculată în sistemul public de asigurări sociale, trebuie să depună la CNAS sau la o instituție competentă a Germaniei o cerere cu anexarea contului bancar la o instituţie bancară germană. În luna decembrie a anului de gestiune, beneficiarul pensiei trebuie să prezinte la Casa Naţională de Asigurări Sociale un certificat ce confirmă faptul aflării în viaţă.

Fluxul de știri
0