Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

PD are în vedere mai multe scenarii după alegeri, inclusiv un scrutin anticipat

© Sputnik / OsmatescoVladimir Cebotari
Vladimir Cebotari    - Sputnik Moldova
Abonare
Democrații vorbesc despre scenariile de după alegeri și negocierile cu Maia Sandu și Andrei Năstase. Iată de ce nu discută cu PSRM și Partidul ”Șor”.

CHIȘINĂU, 1 mar – Sputnik. Partidul Democrat din Moldova, cel care a obținut în urma alegerilor parlamentare de duminică, 24 februarie, 23,62 de procente pe circumscripția națională și 17 mandate de deputat în circumscripțiile uninominale, ceea ce ar însemna 30 de mandate din cele 101 în Parlament, nu exclude și un eventual scenariu al unui scrutin parlamentar anticipat. Vicepreședintele PD, Vladimir Cebotari, a declarat astăzi că o asemenea evoluție nu este dorită de democrați.

”Noi nu ne dorim să avem alegeri anticipate. Aceasta nu este opțiunea pentru care noi optăm. Acest lucru este posibil să nu se petreacă, dacă va exista un consens în Parlament”, a declarat Cebotari.

PD i-a invitat oficial la discuții pe liderii Blocului ”ACUM”, care ar putea avea în noul Parlament 26 de mandate, pentru a negocia o nouă coaliție de guvernare. Cebotari a declarat că aceste scrisori au fost expediate imediat după alegeri, însă un răspuns din partea celor doi copreședinți: Maia Sandu și Andrei Năstase, încă nu a venit.

”Așteptăm ca politicienii să dea dovadă de maturitate politică. PDM a expediat scrisori copreședinților Blocului ”ACUM”, Maia Sandu și Andrei Năstase, în care i-am invitat să înceapă negocierile cu privire la formarea unei noi coaliții. Au trecut câteva zile și nu avem un răspuns la această adresare”, a declarat Cebotari.

Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Numărătoarea inversă a început: Când intră în drepturi deputații aleși la 24 februarie

Vicepreședintele PD a repetat apelul către Blocul ”ACUM”, astfel ca până la validarea alegerilor ”să se înceapă a cugeta asupra unei construcții politice”.

”Considerăm că dumnealor la moment sunt în febra emoțiilor electorale. Mizăm pe maturitate și responsabilitate”, a declarat Cebotari.

Politicianul a menționat că, teoretic, PD este pregătit de mai multe scenarii după alegeri.

”Inclusiv, este pregătit și pentru un scenariu foarte rău, cel al alegerilor anticipate. Credem că alte partide vor avea de pierdut în rezultatul anticipatelor”, a declarat vicepreședintele PD.

Pentru a evita un colaps politic în țară, Cebotari susține că PD s-a adresat Curții Constituționale care urmează să explice ce puteri va avea Guvernul în exercițiu dacă nu se va reuși formarea unei noi coaliții și învestirea unui nou Executiv.

”Unul din posibilele scenarii nedorite ar fi lipsa unei coaliții care să poată forma un Guvern și alegeri anticipate. În acest caz, adunând termenele din legislație, ar exista o probabilitate teoretică ca aproximativ un an Moldova să rămână fără un Guvern nou învestit de Parlament. Curtea Constituțională poate veni cu o explicație astfel ca noi să știm cum poate fi construit un comportament al tuturor politicienilor”, a declarat Cebotari.  

Конституционный суд  - Sputnik Moldova
E posibil un vid de putere în Moldova după alegeri? Curtea Constituțională dă răspunsul

Vicepreședintele PD a ținut să precizeze că a invitat la dialog copreședinții Blocului ”ACUM” și nu separat președinții PAS și PPDA. Însă dacă Blocul „ACUM” nu se va putea menține unit, atunci PD este gata să discute separat cu Sandu și Năstase.

” Nu cunoaștem viitorul Blocului ”ACUM”. În cazul în care ei nu vor avea capacitatea de a se organiza ca un bloc unitar să participe la negocieri, vom discuta cu ei separat, dacă vor accepta să discutăm”, a declarat Cebotari.  

Vicepreședintele PD a explicat și de ce democrații nu au trimis invitații de a negocia o coaliție de guvernare cu PSRM și Partidul ”Șor”, care ar putea avea 35 și, respectiv, 7 mandate, în Parlamentul de legislatura a XXI.  

”Am spus clar de la început că în ordinea în care am prefera să ducem aceste negocieri pornește de la Blocul ”ACUM””, a precizat Cebotari.

Cetățenii Republicii Moldova au ales duminică, 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.

Парламент  - Sputnik Moldova
Lista celor 101 deputați care au acces în Parlamentul Republicii Moldova

La scrutinul parlamentar din 24 februarie în circumscripția națională s-au înscris 14 partide și un bloc electoral. În cele 51 de circumscripții uninominale au candidat 319 concurenți electorali. În urma alegerilor, cele 50 de locuri în Parlament vor fi împărțite între patru formațiuni politice: PSRM, Blocul ”ACUM” PAS-DA, PDM și Partidul Politic ”ȘOR”. Din cele 51 de circumscripții uninominale – câte 17 locuri în Parlament au fost ocupate de candidații PDM și PSRM, 12 – de candidații Blocului ”ACUM”, 2 – candidați din partea Partidului ”Șor” și 3 candidați independenți.

La începutul săptămânii viitoare, Comisia Electorală Centrală urmează să prezinte Curţii Constituţionale actele şi listele deputaţilor aleşi. În termen de 5 zile după primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor.

Fluxul de știri
0