Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

E posibil un vid de putere în Moldova după alegeri? Curtea Constituțională dă răspunsul

© Sputnik / Miroslav RotariКонституционный суд
Конституционный суд  - Sputnik Moldova
Abonare
Democrații au solicitat Curții Constituționale examinarea sesizării în regim de urgență, ”dat fiind riscul eminent de creare a unui vid de putere și blocaj parlamentar”.

CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik. Democratul Sergiu Sârbu a depus astăzi, 28 februarie, o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită interpretarea a patru articole din Constituția Republicii Moldova: 102; 103; 106(1) și 106(2).

Curtea trebuie să se expună dacă este admisibilă perpetuarea unui blocaj parlamentar instituțional și vid de putere de lungă durată în cazul demisiei Guvernului ca rezultat al validării noului Parlament, imposibilității formării unei majorități parlamentare, formării noului Guvern, fapt ce ar genera alegeri parlamentare anticipate.

Местные выборы 2018 - Sputnik Moldova
Numărătoarea inversă a început: Când intră în drepturi deputații aleși la 24 februarie

Magistrații Curții trebuie se mai pronunțe și asupra faptului dacă este obligat Guvernul în exercițiu să ia toate măsurile necesare pentru a asigura continuitatea puterii, securitatea economică și financiară, securitatea națională și capacitatea de apărare a țării în caz de blocaj al activității parlamentare și prin ce mecanisme constituționale.

De asemenea, democrații mai solicită Curții să se pronunțe și asupra faptului dacă poate Guvernul în exercițiu, în cazul instituirii vidului de putere legislativă, să emită acte normative, inclusiv în domeniul de reglementare a legilor ordinare și organice pentru a asigura continuitatea puterii, a securității economice și financiare, securitatea națională și capacitatea de apărare a țării.

Potrivit autorilor sesizării, articolele102; 103; 106(1) și 106(2) din Constituție nu dau un răspuns clar la aceste întrebări.

”De aceea considerăm imperios necesară o interpretare oficială în vederea eliminării oricăror ambiguități”, se menționează în sesizare. 

Autorii sesizării au solicitat Curții Constituționale examinarea documentului în regim de urgență, ”dat fiind riscul eminent de creare a unui vid de putere și blocaj parlamentar”.

Potrivit legislației, Curtea trebuie să se expună asupra sesizării în 7 zile lucrătoare.

Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип  - Sputnik Moldova
Filip anunță cât timp va mai fi funcțional Guvernul pe care îl conduce

Cetățenii Republicii Moldova au ales duminică, 24 februarie, un nou Parlament al țării pe un mandat de patru ani. Pentru prima dată, alegerile parlamentare în Moldova s-au desfășurat în baza unui sistem mixt: proporțional și majoritar, într-o circumscripție națională și în circumscripții uninominale. În circumscripția națională au fost aleși 50 de deputați în baza votului reprezentării proporționale, iar în circumscripțiile uninominale – 51 de deputați în baza votului majoritar.

La scrutinul parlamentar din 24 februarie în circumscripția națională s-au înscris 14 partide și un bloc electoral. În cele 51 de circumscripții uninominale au candidat 319 concurenți electorali. În urma alegerilor, cele 50 de locuri în Parlament vor fi împărțite între patru formațiuni politice: PSRM, Blocul ”ACUM” PAS-DA, PDM și Partidul Politic ”ȘOR”. Din cele 51 de circumscripții uninominale – câte 17 locuri în Parlament au fost ocupate de candidații PDM și PSRM, 12 – de candidații Blocului ”ACUM”, 2 – candidați din partea Partidului ”Șor” și 3 candidați independenți.

Fluxul de știri
0