Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Zaharova: Moscova speră că relațiile cu Moldova vor fi constructive

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Abonare
Rusia își exprimă încrederea că viitorul Guvern al Republicii Moldova va reprezenta interesele tuturor cetățenilor țării.

CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik. Moscova pornește de premisa că în relațiile dintre Rusia și Moldova va prevala linia constructivă, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un comentariu cu privire la alegerile parlamentare din țara noastră, notează RIA Novosti.

”Judecând după primele rezultate, în noul Parlament al Moldovei vor accede trei partide politice și un bloc electoral. Contăm pe faptul că viitorul Guvern al Moldovei va reprezenta interesele întregii populații a țării”, a declarat Zaharova.

Potrivit acesteia, Rusia pornește întotdeauna de la ideea că în relația dintre Moscova și Chișinău ”va prevala linia constructivă”.

”Consider că acest lucru este reciproc avantajos”, a subliniat ea.

Grigori Karasin - Sputnik Moldova
Rusia
Karasin: Contăm pe dezvoltarea relațiilor dintre Rusia și Moldova

Duminica trecută, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare. Pentru prima dată, deputații au fost aleși conform sistemului electoral mixt: 50 de persoane pe liste de partid și 51 pe circumscripții uninominale. Prezența la urne, potrivit datelor preliminare, a fost de 49,22%. Un prag minim de participare la vot nu a existat în actualul scrutin. Pragul electoral pentru partide a constituit 6%, iar pentru blocurile electorale – 8%.

După procesarea a 100% dintre procesele verbale pe circumscripții proporționale, lider este PSRM, cu 31,15% pe liste de partid (18 mandate); Blocul ACUM a acumulat 26,84% (14 mandate); PDM - 23,62% (13 mandate); Partidul ”Șor” - 8,32% (5 mandate). Celelalte formațiuni politice nu au reușit să treacă pragul electoral.

Pe circumscripțiile uninominale, democrații au 17 mandate, socialiștii  - 17, blocul ACUM – 12, PP „Șor” – 2. În afară de aceasta, 3 candidați independenți au câștigat alegerile pe circumscripții uninominale.

Fluxul de știri
0