Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Incredibil: Oamenii de știință au dezvăluit misterul dispariției unui imperiu

© Sputnik / Артем Креминский / Accesați arhiva multimediaArhelogie - Imagine Simbol
Arhelogie - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Savanții au reușit să facă lumină în una din cele mai mari mistere ale istoriei: dispariția Imperiului Khmer.

CHIȘINĂU, 27 feb – Sputnik. Cauza decăderii capitalei Imperiului Khmer, Angkor, a devenit refluxul de cetățeni și reducerea numărului populație. La o astfel de concluzie a ajuns un grup de cercetători din Australia și Franța, care și-au publicat rezultatele studiului pe portalul Phys.org.

Antarctica - Sputnik Moldova
Există oare viață sub ghețurile Antarcticii: Ce spun savanții

Imperiului Khmer s-a format în secolul 9 pe teritoriul actualei Cambodgia, Vietnam, Tailand și Laos, existând până la mijlocul secolului XV. O perioadă îndelungată se considera că imperiul feudal a dispărut din cauza unor războaie costisitoare împotriva statelor Mon și principatelor Champa.

O altă cauză a dispariției khmerilor era considerată o serie de inundații și secete și o depopulare rapidă a localității.

Savanții au studiat probele rocilor sedimentare din zona orașului Angkor, pentru a înțelege cum a evoluat intensitatea prelucrării pământului de către khmeri de-a lungul timpului.

S-a constatat că intensitatea acțiunilor de modificare a mediului ambiant a început să scadă cu 100 de ani până la decăderea vechiului megalopolis – în primele decenii ai secolului XIV. Au devenit mai puțin vizibile semne ale defrișării pădurilor, eroziunea solului, urmele produse de procesul arderii. Potrivit savanților, spre sfârșitul secolului unul din șanțuri a fost acoperit cu plante de mlaștină, ceea ce indică asupra faptului că în acea perioadă nu mai era utilizat.

Terra - Sputnik Moldova
Viitor sumbru: Savanții prezic un cataclism climatic și consecințe imprevizibile

Rezultatele cercetării demonstrează o retragere treptată a populației din capitala imperiului. Anume acest proces, în opinia oamenilor de știință, a dus la decăderea Angkorului. Specialiștii subliniază că decăderea orașului și dispariția imperiului au fost cauzate de niște schimbări care au avut loc pe parcursul unei perioade îndelungate, nu din cauza unui colaps demografic spontan.

Studiile noastre arată că oamenii au părăsit Angkor nu din cauza decăderii infrastructurii, ci pentru că elita orașului au părăsit aceste teritorii, afirmă profesorul asociat de la Universitatea din Sidney, Dan Penny.

Urmăriți Sputnik Moldova pe rețeaua de socializare OK>>>

Fluxul de știri
0