Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Facilități pentru agenții economici moldoveni care exportă mărfuri în Norvegia și Elveția

Abonare
Noi facilități pentru exportatorii de mărfuri în Norvegia și Elveția. Aceștia ar putea beneficia de o procedură simplificată de certificare a originii mărfurilor.

CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik. Antreprenorii care vor livra mărfuri în Norvegia și Elveția ar putea fi scutiți de obligativitatea obținerii certificatului de origine forma A, costul căruia este de 6 euro. De această facilitate ar urma să beneficieze agenții economici care vor solicita includerea în Sistemul Informațional al Exportatorilor Înregistrați (REX-System). Potrivit Serviciului Vamal, procedura de înregistrare urmează a fi elaborată, promovată și aprobată cel târziu până în anul 2020.

Import-export - Sputnik Moldova
Ministerul Economiei nu va mai elibera autorizații de export, import și tranzit

Exportatorii înregistrați vor putea să confirme originea mărfurilor doar în baza unei declarații. Facilitățile derivate din deținerea acestui statut sunt similare celor oferite de certificatul de exportator aprobat, aplicabil în cadrul Acordurilor de Liber schimb cu statele membre UE/CEFTA și Turcia.

Datele statistice arată o creștere semnificativă a volumului exporturilor atât în Elveția, cât și în Norvegia. În anul 2018, valorile de export înregistrate în relația cu Elveția au crescut cu 31%, însumând aproape 65 de milioane de dolari. În același timp, în Norvegia, țara noastră a exportat mărfuri de 0,4 milioane dolari, creșterea fiind dublă față de valorile consemnate în 2017.

Fluxul de știri
0