Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Departamentul de Stat al SUA, despre rezultatele alegerilor din Moldova

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteDepartamentul de Stat al SUA
Departamentul de Stat al SUA - Sputnik Moldova
Abonare
Departamentul de Stat cheamă autoritățile țării „să abordeze cu seriozitate chestiunile semnalate de OSCE, ale Comisia de la Veneția și recomandările altor organizații internaționale pentru viitoarele alegeri, inclusiv unele precizări în Codul Electoral”.

CHIȘINĂU, 28 feb – Sputnik. Departamentul de Stat al SUA a salutat rezultatele alegerilor parlamentare care s-au desfășurat duminica trecută.

„SUA felicită poporul Moldovei, Comisia Electorală Centrală și câștigătorii alegerilor parlamentare din 24 februarie. Salutăm evaluarea Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) care apreciază că alegerile parlamentare din Moldova au fost competitive și, în general, au respectat drepturile omului”, menționează Departamentului în declarația sa.

Departamentul de Stat cheamă autoritățile țării „să abordeze cu seriozitate chestiunile semnalate de OSCE, ale Comisia de la Veneția și recomandările altor organizații internaționale pentru viitoarele alegeri, inclusiv unele precizări în Codul Electoral”.

Simbolul Comisiei Electorale Centrale a Rusiei - Sputnik Moldova
Cât de grave au fost încălcări comise la alegeri: Opinia observatorului CEC a Rusiei

Duminica trecută, în Republica Moldova au avut loc alegeri parlamentare. Pentru prima dată, deputații au fost aleși conform sistemului electoral mixt: 50 de persoane pe liste de partid și 51 pe circumscripții uninominale.

Prezența la urne, potrivit datelor preliminare, a fost de 49,22%. Un prag minim de participare la vot nu a existat în actualul scrutin. Pragul electoral pentru partide a constituit 6%, iar pentru blocurile electorale – 8%.

După procesarea a 100% dintre procesele verbale pe circumscripții proporționale, lider este PSRM, cu 31,15% pe liste de partid (18 mandate); Blocul ACUM a acumulat 26,84% (14 mandate); PDM - 23,62% (13 mandate); Partidul ”Șor” - 8,32% (5 mandate).

Celelalte formațiuni politice nu au reușit să treacă pragul electoral.

Pe circumscripțiile uninominale, democrații au 17 mandate, socialiștii  - 17, blocul ACUM – 12, PP „Șor” – 2. În afară de aceasta, 3 candidați independenți au câștigat alegerile pe circumscripții uninominale.

Fluxul de știri
0