Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Victimele violenței în familie din Găgăuzia au nevoie de adăpost. Iată cum le poți ajuta

© Sputnik / Miroslav RotariOlesea Cazacu
Olesea Cazacu - Sputnik Moldova
Abonare
PNUD Moldova îndeamnă oamenii să vină la spectacolul de caritate ”Я умереть надежде не дам”, pentru a susține femeile din UTA Găgăuzia, abuzate în familie de către soți.

PNUD Moldova și Centrul de Arte COLISEUM prezintă spectacolul de caritate ”Я умереть надежде не дам” (Nu voi permite speranței să moară). Banii din vânzarea biletelor vor fi donați pentru deschiderea unui adăpost pentru femeile abuzate în familie din UTA Găgăuzia. Detalii a oferit, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, Olesea Cazacu, coordonatoare de programe PNUD Moldova.

Liliana Istrate-Burciu - Sputnik Moldova
Podcasturi
Ești victimă a violenței domestice și nu-l poți părăsi pe agresor? Unde te poți adresa

Spectacolul  va fi jucat pe scena Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” din Capitală, în data de 28 februarie. «Я умереть надежде не дам», prezintă istoriile reale ale femeilor abuzate fizic în familie. Piesa va fi interpretată în limba rusă, de către actrițele Mihaela Strâmbeanu, Olga Guţu-Cucu, Natalia Ivanciuc, Elena Danaji și Diana Karapenkova.

”Ideea organizării acestui spectacol a venit din partea PNUD Moldova și a autorităților din Găgăuzia, care caută resurse pentru deschiderea unui adăpost pentru femeile abuzate în familie. Iar scopul parteneriatului cu Centrul de Arte COLISEUM este de a ajuta oamenii din Găgăuzia și din alte regiuni ale țării să conștientizeze că violența în familie este un fenomen grav, că multe dintre victime aleg să tacă și să nu ceară ajutor”, a menționat Olesea Cazacu.

Pentru înființarea centrului sunt necesari 200 de mii de dolari. PNUD Moldova și autoritățile din Găgăuzia vor aloca, în acest scop, aproximativ 180 de mii de dolari.  Restul sumei va fi adunată prin intermediul unei campanii de colectare de fonduri, lansată la sfârșitul anului trecut și a spectacolului caritabil «Я умереть надежде не дам».

”Autoritățile din UTA Găgăuzia au oferit o încăpere pentru adăpost. Acum două săptămâni am mers acolo, împreună cu reprezentanții companiei de costrucție, care vor executa lucrările de renovare, cu oamenii din sat și victime ale violenței în familie și am discutat cum trebuie să fie amenajat adăpostul, ce facilități trebuie asigurate, astfel încât să fie accesibil și pentru persoanele cu nevoie speciale”, a relatat Olesea Cazacu.

Femeile vor locui în centru, temporar, împreună cu copiii lor. Aici vor beneficia de ajutorul psihologilor, juriștilor și asistenților sociali. De asemenea, vor fi ajutate să însușească o meserie sau să deschidă mici afaceri.

”Vor exisa posibilități pentru abilitarea economică a femeilor, pentru ca să se poată întreține după ce vor părăsi adăpostul. De asemenea, în cadrul proiectului vor fi oferite granturi pentru deschiderea afacerilor. Pe termen de lungă durată, vom colabora cu autoritățile din Găgăuzia, pentru a desfășura ateliere economice pentru femeile abuzate în familie”, a precizat Olesea Cazacu.

Un bilet la spectacolul caritabil ”Я умереть надежде не дам” costă între 50 și 200 de lei și poate fi cumpărat online pe iticket.md sau direct de la casele Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”.

Piesa a fost jucată și anul trecut în orașele Comrat și Ceadîr-Lunga.

Mai multe detalii aflați din interviu.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0